Att vara gammal eller ha en kronisk sjukdom eller ett stort behov av rehabilitering efter en operation gör många människor sårbara. Om man sedan drabbas av ytterligare ett sjukdomstillstånd som idag kräver specialiserad slutenvård blir detta en stor påfrestning. Att de som jobbar inom vården gör sitt yttersta vet vi alla, och under vårdtiden känner sig ofta patienterna trygga. Men sen riskerar många att hamna mellan stolarna. Vårdplatserna i Sverige – och i Kalmar län minskar dramatiskt just nu. Vårdtiderna ska kortas och patienter som inte behöver ska skrivas ut så fort som möjligt. Patienterna ska sen till kommunens sjukvård och omsorg när patienten är ”medicinskt” färdigbehandlad. Resten ska primärvården sköta.
Men det finns sjukdomstillstånd som inte kräver akutsjukhusets alla resurser, då det medicinska behovet är så stort så att patienten fortsatt är landstingets ansvar att vårda. Vart tar man vägen då? Vi vet att antalet äldre kommer att öka i länet de närmsta 20 åren och det kommer att behövas en sjukvård som kan leva upp till det faktiska behovet hos medborgarna.
Frågan om antalet vårdplatser är just nu högaktuell. Frågeställningen borde istället för antal platser handla om vilka behov just du har när du är sjuk och vilken vård som ges på vårdavdelningen. Du vill veta att vården finns där när du behöver den och kvaliteten är den bästa. Men faran är att vården inte blir optimal vid överbeläggningar och när patienten är på ”fel” avdelning. Samtidigt som en hel del människor upplever att de inte kommer in till vården över huvudtaget. Närvårdsplatser är en ny vårdnivå för patienter som behöver vård i samband med exempelvis hjärtsvikt, svåra infektioner eller vård efter kirurgiska eller ortopediska ingrepp. De här patienterna riskerar idag bli liggande på specialistavdelningarna med avancerad och dyrare vård, men riskerar även bli utskrivna för tidigt. Många äldre patienter kommer in via akuten och får vänta på en vårdplats. På en närvårdsavdelning kan man bli inskriven direkt utan krångliga omvägar. En närvårdsavdelning ska bemannas av dygnet runt av sjuksköterskor och undersköterskor, och dagtid även av läkare.
De som främst vinner på detta är självklart patienter och anhöriga. Man hamnar på rätt vårdnivå, får den vård och trygghet som behövs dygnet runt, men även de som jobbar i vården får chansen att vårda patienter inrätta vårdmiljö och slipper skicka hem patienter som fortfarande är sköra och i stort behov av vård. Dessutom är närvårdsplatserna mindre kostsamma.
Med så många vinster tycker vi Moderater att det är väl värt att pröva och har därför nu lämnat in en motion om att öppna närsjukvårdsavdelningar på några platser i Kalmar län. Alla måste få känna en trygghet att det finns en vårdplats när du väl behöver den!