Bygg ut teknikutbildningen

INDUSTRI. Välutbildad arbetskraft är en överlevnadsfråga för företagen.

INDUSTRI. Välutbildad arbetskraft är en överlevnadsfråga för företagen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2015-10-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För industrins överlevnad och tillväxt krävs utbildningar av högsta kvalitet. Svensk industri sysselsätter ungefär en miljon människor. Stundande pensionsavgångar och allt mer kunskapsintensiva företag kräver utbildningar som matchar företagens behov. Industrins parter har därför under snart tio år utvecklat konceptet Teknikcollege. Det är ett långsiktigt arbete som har visat positiva resultat.

Teknikcollege bygger på tio kvalitetskriterier som säkerställer utbildningarnas kvalitet. Det innebär bland annat att studierna är ämnesintegrerade och har maskiner och utrustning av hög kvalitet. Det innebär också att lärmiljön är kreativ och verklighetsanpassad samt att utbildningen har ett arbetsplatsförlagt lärande. Teknikcollege Östra Småland har i dagsläget certifierat utbildningar på Oscarsgymnasiet, Mönsteråsgymnasiet, Vimmerby Gymnasium och Nova Högskolecentrum.

Vårt mål är att öka antalet sökande till de tekniska utbildningarna i regionen. Genom att redan i tidig ålder väcka teknikintresset och att det sedan blir till en röd tråd genom hela skolgången hoppas vi att fler får klart för sig vad det innebär att läsa en teknisk utbildning och hur den framtida arbetsmarknaden ser ut. Under sommaren anordnar vi till exempel Teknikkoll. Där får elever i årskurs 8 besöka företag i teknikbranschen och prova på hur det är att läsa en teknisk utbildning. Ett projekt som varit mycket uppskattat av de deltagande! För att kunna bidra till industrins kompetensförsörjning i stort behöver vi jobba med flera nivåer i utbildningssystemet. När det gäller vuxenutbildningen finns stor utvecklingspotential. Inte minst när det gäller att ta tillvara de kompetenser som vuxna från andra länder har med sig som behöver kompletteras med språkstudier.

Gemensamt för utbildningarna inom Teknikcollege är att eleverna erbjuds att läsa 300 poäng utöver en normal gymnasieutbildnings 2500 poäng. Med mer undervisningstid kan fler nå nuvarande mål samtidigt som de studerande kan utvecklas mer. Genom att skapa så kallade teoretiska praktiker och praktiska teoretiker har vi kommit en bra bit på vägen när det gäller att säkerställa företagens framtida kompetensbehov. Vi skulle även kunna återinföra högskolebehörigheten utan att det sker på bekostnad av de mer yrkesteoretiska ämnena.

Vi uppmanar politiker på både lokal och nationell nivå att prioritera industrins kompetensförsörjning. Med Teknikcollege finns en tydlig struktur med stor utvecklingspotential om rätt förutsättningar ges, det krävs att skolan håller en hög nivå i såväl tekniskt som teoretiskt avseende. Teknikcolleges tio kvalitetskriterier är inte bara en garanti för eleverna att de får en bra utbildning. Det är även en säkerhet för företagen att de får anställda med kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba i en allt mer högteknologisk industri.

Läs mer om