VT:s ledarskribent konstaterar att byråkrati är ett stort hinder för företagande. Men regelverket är en hydra. Hugg av en regel så växer det fram två nya.
Den forna Alliansregeringen försökte under två mandatperioder sanera i bestämmelserna. Det enda som hände var att det bildades nya myndigheter med långa namn och obegripliga förkortningar. Reglerna blev varken färre eller enklare. Förklaringen är att varje bestämmelse och varje blankett försörjer ett antal tjänstemän. Så fort politikerna släpper på trycket, poppar det upp nya regler och nya blanketter.
Här följer ett exempel från cirkusföretagens värld. Motsvarande sak drabbar alla sorters företag. För den som spelar 180 föreställningar på 120 platser under en säsong är tillstånd, blanketter och avgifter en betungande del av verksamheten. Andra arrangörer har liknande problem.
Tillståndsgivningen styrs av ordningslagen. För allmänna sammankomster krävs bara tillstånd på offentlig plats inom detaljplanerat område. Polismyndigheten ”glömmer” att berätta när det inte behövs tillstånd. Själv bråkade jag med polisen om det förra året, vilket slutade med att de betalade tillbaka avgifterna. Men har polisen lärt sig något av det? Nej, trots att kötiderna för tillstånd bara ökar och i somras var 6-8 veckor, trots att ordningslagen stadgar att tillstånd ska handläggas inom en vecka.
Alliansregeringen försökte lösa problemet 2010 med ett tillägg i ordningslagens 2 kap 4 §:
”En allmän sammankomst eller en cirkusföreställning får hållas utan tillstånd, om den med hänsyn till det väntade deltagarantalet, den utvalda platsen och tiden för sammankomsten samt de anordningar som avses förekomma kan antas äga rum utan fara för ordning och säkerhet eller för trafiken”.
Ändringen i lagen tillämpas inte av polisen som fortsätter handlägga och fakturera onödiga tillstånd. För en cirkus kostar det 250 kronor per kommun plus 750 kronor för affischeringstillstånd. Ovanpå det kommer att kommunerna blir allt girigare. Årets rekord har Lunds kommun. En av landets cirkusar skulle spela på två mindre orter, Veberöd och Södra Sandby. Kommunen begärde 21 791 kr för markupplåtelse och affischeringstillstånd plus polisens avgifter.
På samma sätt är det inom andra områden. Reglerna tillämpas för att maximera myndigheternas arbetsinsats och intäkt. Politikerna kan ha goda ambitioner, som i fallet med ändringen av ordningslagen, men byråkratin har hittills framgångsrikt nedkämpat förenklingar och sänkta kostnader.
Med tanke på den pågående debatten om vinster i välfärden bör även den offentliga vinstjakten belysas.
¨