C vill se ett rökförbud

Christer Jonsson (C) vill att rökarna fimpar för gott.

Christer Jonsson (C) vill att rökarna fimpar för gott.

Foto: Varfjell, Fredrik

Debatt2015-02-23 09:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Omkring 1,5 miljoner människor i vårt land röker eller snusar varje dag. Tobaken är fortfarande den största enskilda orsaken till sjukdom och för tidig död. Rökningen beräknas döda 12 000 personer varje år i Sverige, vilket gör detta till en väldigt angelägen fråga om man vill skapa förutsättningar för bättre hälsa och bättre välfärd.

Därför är det väldigt förvånande att VT:s politiske redaktör på ett så raljant sätt angriper de förslag som regeringen avser att utreda (VT18/2). Jag är ingen anhängare av den nuvarande vänsterregeringen, men i bland hittar även en blind höna ett korn och i det här fallet är jag övertygad om att man lyfter en viktig fråga. Det handlar inte om att som ledaren påstår omyndigförklara människor. Verkligheten är den att den absoluta majoriteten av de som börjar röka är tonåringar och mestadels inte myndiga. Oavsett om man vill eller inte så skapar rökningen ett beroende som är att jämföra med mycket tyngre och helt förbjudna substanser. Det medför att det även för den som verkligen vill sluta röka så är det en mycket stor utmaning därför att du är i ett extrem beroende när du väl börjat. Tonåringen som börjat är fast i ett kraftfullt beroende liksom den vuxne rökaren. Det gör att ju fler helt rökfria miljöer vi skapar och ju mer otillgängliga vi gör cigaretterna desto mer kan det underlätta både för att minska antalet som börjar och göra det enklare för den som vill sluta. Men mer kan säkert göras för att våra tonåringar aldrig ska börja!

I landstinget har vi i total politisk enighet lagt fast målet om ett rökfritt Kalmar län 2025. Det målet lanserade vi först från Allianspartierna i landstinget. För att detta ska vara möjligt att nå behövs många insatser. Vi satsar nu på att bedriva intensiva insatser i skolorna med tobaksförebyggande insatser för att minimera antalet som börjar använda tobak överhuvudtaget. Här är det tandvården som har ett stort ansvar. Men ska vi lyckas är det också bra om nationell nivå tar ett ansvar för att detta ska bli möjligt. För kära ledarredaktion, visst vore det väl bra om vi på samma sätt som vi genom olika frihetsbegränsande åtgärder minskat antalet trafikdöda kunde minimera antalet tobaksdöda?

Christer Jonsson (C)

Vice ordförande landstingsstyrelsen

Redaktören svarar:

Det är glädjande att landstingsstyrelsens vice ordförande är mån om länsbornas hälsa, det hör liksom uppgiften till. Emellertid brister hans argumentation.

Inget EU-land har så få vanerökare som Sverige och antalet rökare minskar stadigt. Man kan således undra varför det i folkhälsans namn behövs fler regleringar av tobaksmarknaden?

Man kan även undra varför landets tobakskonsumenter ska få sota för andras dåliga uppfostran. Tobaksprodukter får inte säljas till individer under 18 år. Det är således föräldrar som bär ansvaret för om deras barn konsumerar cigaretter eller inte – butiksinnehavarnas enda ansvar i sammanhanget torde vara att inte sälja tobak till omyndiga individer. Även trafikexemplet fallerar, då man aldrig krävt att få förfula eller avskaffa bilar i trafiksäkerhetens namn.

Att låta tjuvrökande tonåringar klä skott för den socialdemokratiske folkhälsoministerns försök att avskaffa såväl snus som cigaretter från den svenska marknaden klär inte det annars frihetsvärnande Centerpartiet. Det hör liksom inte partiets uppgift till.

Joakim Tholén

Politisk redaktör Västerviks-Tidningen

Läs mer om