Dags att förnya VA-nätet

Läcka. Underhållet av VA-nätet är eftersatt.

Läcka. Underhållet av VA-nätet är eftersatt.

Foto: Tommy Söderlund

Debatt2017-01-07 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett förändrat klimat sätter högre krav på Sveriges VA-nät. Vi behöver investera stora summor för att stoppa en ökande risk för föroreningar och fler skadliga översvämningar. Idag saknar dock VA-chefer i många delar av landet en avgörande förutsättning för att klara uppgiften: tydliga besked från politiken. Detta menar VA-cheferna själva.

Häromdagen rapporterade Västerviks-Tidningen om en läcka i Västervik som stoppade dricksvattentillgången till 20 hushåll. Detta är sannolikt ingen slump. Våra vattenledningar har under lång tid tillåtits slitas ut i en klart snabbare takt än de byts ut. Dagens VA-chefer har fått ärva en stor underhållsskuld efter att politiken i decennier förbisett investeringsbehoven i våra vatten- och avloppsledningar.

Konsekvenser från klimatförändringarna går inte att stoppa helt, men att öka takten i förnyelse- och underhållsarbetet är en central åtgärd för att undvika ännu fler onödiga stopp, föroreningar eller översvämningar - händelser som redan idag kostar samhället mycket tid och pengar. Problembilden bekräftas av svenska VA-chefer. I en undersökning genomförd av analysföretaget United Minds svarade tre av fyra tillfrågade VA-chefer att förnyelsetakten måste öka de närmsta fem åren.

Samtidigt svarade nästan hälften (48 procent) nej på frågan ”Anser du att det från politiskt håll i din kommun finns en tydlig strategi för underhållet av VA-systemet, så att kommunen kan säkra en långsiktigt hållbar försörjning av dricksvatten?”. En alltför stor andel som saknar en tydlig kravställning i sitt underhållsarbete.

För att lyckas med den nödvändiga upprustningen av landets vattenledningar krävs mer resurser, men framförallt måste de resurser som finns användas så effektivt och ändamålsenligt som möjligt. Så ser det inte ut idag. Det borde med andra ord ligga högt på priolistan hos landets politiker att förbättra sin tydlighet och systematik på VA-området.

Underhåll av VA-nätet är ett av kommunernas mest kostsamma verksamhetsområden. Behandlas det styvmoderligt med kortsiktiga besked riskerar många kronor att gå till mindre nödvändiga investeringar. Detta samtidigt som de mest akuta riskerna inte avhjälps.

Det krävs systematik och långsiktig planering av ansvariga politiker för att säkra en hållbar dricksvattenförsörjning för våra barn och barnbarn - vilket alltså är precis vad VA-cheferna efterfrågar idag. Vi hoppas att svenska VA-chefer snarast får bättre förutsättningar att möta utmaningarna som vårt viktigaste livsmedel står inför. Det är sällan vi blir positivt överraskade när klart vatten kommer ur kranen, vi tar det för givet. Frågan är hur länge till? Tillfället att trygga Sveriges dricksvatten är nu, kanske ska årets nyårslöfte handla om vårt viktigaste livsmedel?

Läs mer om