Den 16 november infaller FN's internationella dag för tolerans. Ur ett FN-perspektiv är tolerans en fråga om mänskliga rättigheter, fred och utveckling. Globalt såväl som lokalt.
Tolerans är värdefullt eftersom det är helt nödvändig för att människors rättigheter ska respekteras och efterlevas i handling och inte bara vara principer på ett papper.
Tolerans gentemot det som är annorlunda, det som sticker ut och det som inte följer normen är avgörande för alla människors frihet och möjlighet att leva det liv man önskar utan rädsla för kränkningar, repressalier, diskriminering och andra former av informellt eller institutionaliserat förtryck.
Regioner och samhällen innehåller alltid kulturella och individuella variationer. Tolerans är det enda hållbara sättet att förhålla sig till denna variation.
Tolerans är en inkluderande attityd till mångfald och variation. Tolerans är en alternativ berättelse om hur vi hanterar svårigheterna kring mångfald och globalisering, vilken kan utmana de exkluderande lösningsförslag med fokus på konflikt och gränsdragningar som vinner mark idag.
Men tolerans är också värdefull ur ett annat perspektiv. Det har länge varit känt att det finns ett tydligt samband mellan tolerans och social samt ekonomisk utveckling i ett samhälle. Historiskt har de ekonomiskt mest utvecklade samhällena visat en påfallande hög tolerans mot det annorlunda och präglats av mångfald och pluralism. Den vetenskapliga världen är tämligen enig om detta samband, som kan ses även vid jämförelser mellan olika samhällen idag. Viss diskussion har funnits om orsakssambandet, dvs om tolerans ger utveckling eller om utveckling ger tolerans i ett samhälle. Många forskningsresultat tyder på att tolerans är nödvändigt för att utveckling ska ske.
Studier, både internationellt och i Sverige, berättar att en hög tolerans är en av de allra viktigaste faktorerna för att skapa ekonomisk utveckling, även på en lokal nivå. Och hög tolerans i ett samhälle är en av de viktigaste faktorerna för att attrahera människor att flytta dit, inte minst personer med attraktiv kompetens. Dessutom har just öppenhet och tolerans i en stad visat sig vara det allra viktigaste kriteriet för att människor ska trivas i sin stad, näst efter stadens estetiska skönhet.
I Västervik synes konsensus råda kring att vi har stora estetiska värden, vilka kan vidareutvecklas. En stor medvetenhet finns också kring värdet av att attrahera kompetens och investeringar i kommunen. Däremot saknas ofta en diskussion kring hur vi gör Västervik mer tolerant. Det riskerar att påtagligt bromsa kommunens ekonomiska utveckling.
Vi uppmanar de politiska partierna i Västervik att berätta hur de värderar frågan om tolerans. Samt hur de konkret vill arbeta för att höja toleransen i Västervik.