Dags att värdera sköterskorna

Sjukvård. Det är hög tid att sätta värde på sjuksköterskornas arbete, skriver Vårdförbundet.

Sjukvård. Det är hög tid att sätta värde på sjuksköterskornas arbete, skriver Vårdförbundet.

Foto: Meek, Tore

Debatt2015-05-13 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En rapport från Vårdförbundets visar att 15 000 specialistsjuksköterskor saknas år 2035 om ingenting görs. Vårdförbundets siffror visar också att bristen får konsekvenser för personalen. 40 procent av anestesi- och intensivvårdssjuksköterskorna orkar exempelvis inte arbeta heltid. Vi behöver förändringar som gör att vi orkar ett helt arbetsliv.

En ständigt underbemannad hälso- och sjukvård gör att arbetsbelastningen för personalen blir ohållbar och patientsäkerheten försämras. Bristen på specialistsjuksköterskor leder till stängda vårdplatser, gör att operationer skjuts upp och att allvarligt sjuka inte får den vård de har rätt till. Det behövs en långsiktig planering för kompetensförsörjningen som också innebär ökad grundbemanning och luft i systemet. Akademisk specialisttjänstgöring (AST) är ett sätt att ge ordentliga incitament till kompetensutveckling och kunna behålla kompetent personal. Vi kan med glädje konstatera att Kalmar läns landsting varit först i landet med att införa akademisk specialisttjänstgöring. De första påbörjar specialistutbildningen till hösten.

Sjuksköterskor avgörande för patientsäkerheten

Det finns ett direkt samband mellan personalens kunskap och arbetsvillkor och den vård patienten får. Sjuksköterskor är avgörande för patientsäkerheten. Den internationella forskaren professor Linda Aiken från USA visar att det finns ett tydligt samband mellan sjuksköterskans kunskap och patienternas möjligheter till överlevnad, symptomminskning och välbefinnande. Ju fler sjuksköterskor som arbetar på ett sjukhus desto färre infektioner, fallolyckor och till och med dödsfall!

Vårdförbundet har fyra förslag på åtgärder som både säkrar kompetensförsörjningen, ger bra förutsättningar för en trygg och säker vård och som ger en hälsosam arbetsmiljö för de anställda.

1. Vi måste införa personcentrerad vård. Det innebär en övergång från dagens modell där patienten är det passiva målet för en medicinsk behandling till ett förhållningssätt där personen är aktiv i planering och genomförande av den egna vården. Det ger högre kvalitet, bättre användning av resurser och en hälsosam vårdmiljö för våra professioner.

2. Inför moderna arbetstider som gör att sjuksköterskor får ett hållbart yrkesliv, stannar kvar och får möjlighet att utveckla vården.

3. Nyutexaminerade måste få en god yrkesintroduktion och handledning under lång tid. Annars finns det risk att de lämnar yrket efter ett par år

4. Lönekarriären ska vara tydlig. Ta tillvara vår kunskap och värdera oss rätt.

Det är dags att börja värdera vår kunskap och inse att vi har ett av de viktigaste uppdragen inom vården. Ge oss förutsättningar att utföra det uppdraget fullt ut – arbetsgivare i kommuner och landsting kan börja redan i dag!

Läs mer om