Dags att växla upp

Om ett år blir barnkonventionen lag, därför måste arbetet med barnens rättigheter redan nu växlas upp, menar debattören.

Om ett år blir barnkonventionen lag, därför måste arbetet med barnens rättigheter redan nu växlas upp, menar debattören.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2018-11-20 10:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag, på barnkonventionens dag, samlas över 600 personer över hela landet för att gemensamt lyfta hur vi ser till att barnkonventionen som lag får genomslag. Det är snart ett år kvar tills barnkonventionen blir lag – nu måste vi växla upp arbetet för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda i praktiken.

I somras tog riksdagen det historiska beslutet att göra barnkonventionen till lag. Beslutet är avgörande för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda i praktiken. För trots att Sverige sedan 1990 lovat att följa barnkonventionen kränks barns rättigheter gång på gång.

Barnombudsmannens granskningar visar att barn i Sverige utsätts för våld – till exempel i hemmet, i närområdet och i skolan. Vi har mött barn som berättar om en skolsituation kantad av fysiskt våld, kränkningar och mobbning. Vi har gjort granskningar som visar att barn utsatts för våld när de är placerade i samhällets vård. Vi vet också att barn med funktionsnedsättning är särskilt utsatta för våld.

Kort sagt, mycket återstår att göra. Barnrättslagen kommer att göra skillnad – en lag kan direkt tillämpas av domstolar och myndigheter och en lag är starkare än förordningar och myndighetsföreskrifter.

Men för att lagen ska få genomslag i praktiken måste vi nu gemensamt växla upp tempot.

Det räcker inte med att känna till att barnkonventionen finns. Nu måste alla som jobbar med barn eller tar beslut som påverkar barn se över hur de följer barnkonventionen och hur de tar arbetet vidare.

Därför samlas idag, på barnkonventionens dag, över 600 personer från hela Sverige som på olika sätt jobbar med att förverkliga barnkonventionen för att tillsammans ta nästa steg i barnrättsarbetet.

För att nå så många som möjligt anordnar vi en digital konferens där deltagarna finns med från flera olika orter runt om i landet. Tanken är att lära av varandra och tillsammans ta nästa steg för att se till att barn över hela Sverige får sina rättigheter tillgodosedda. Hur kan vi till exempel se till att barn och unga blir delaktiga i beslut som rör dem? Och hur ser vi till att barnets bästa blir vägledande när beslut som rör barn fattas?

Barnombudsmannen erbjuder webbseminarier, metodstöd och konkreta tips. Men grovjobbet måste ändå göras i varje enskild kommun, region eller landsting. Det är där de flesta beslut som påverkar barns vardag tas.

Det är också viktigt att barn och unga själva vet sina rättigheter. Nyligen lanserade Barnombudsmannen Mina rättigheter – en webbplats för elever och lärare med färdigt lektionsmaterial.

Nu är det snart ett år kvar tills barnkonventionen blir lag. Nu ökar vi gemensamt takten för att barns rättigheter ska bli genomförda i praktiken!

Läs mer om