DÀrför ska du kolla upp den som hÀmtar ditt grovavfall

Under sommaren Ă€r det mĂ„nga som tar tag i att rensa i förrĂ„den och förverkliga sina renoveringsdrömmar. Bara i Kalmar lĂ€n finns det över 32 000 fritidshus som ibland behöver pysslas om.

Genom att kolla upp vem som hÀmtar grovavfallet kan hemmafixare bidra till fÀrre miljöbrott och minskade klimatutslÀpp, skriver debattören.

Genom att kolla upp vem som hÀmtar grovavfallet kan hemmafixare bidra till fÀrre miljöbrott och minskade klimatutslÀpp, skriver debattören.

Foto: Gunnar Lundmark/Svd/TT

Debatt2023-08-05 06:58
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

MĂ„nga gĂ„nger resulterar hemmafixet i stora mĂ€ngder grovavfall. Det kan handla om gamla möbler, rester frĂ„n trĂ€dgĂ„rdsarbete eller byggskrĂ€p som överblivna brĂ€dor och tegelstenar. De senaste decennierna har mĂ€ngden insamlat grovavfall ökat stadigt och enbart i Kalmar lĂ€n samlades nĂ€stan 61 000 ton in under ett Ă„r, enligt Avfall Sveriges siffror frĂ„n 2021.

Samtidigt vÀxer problemen med illegal avfallshantering dÀr kriminella nÀtverk tjÀnar pengar pÄ att dumpa avfall i naturen eller exportera det utomlands. NÀr avfallet inte tas om hand pÄ rÀtt sÀtt kan det till exempel leda till förorenat grundvatten och minskad biologisk mÄngfald.

Dessutom gör den illegala hanteringen att avfallet inte kan Ätervinnas, vilket i sin tur bidrar till ökade klimatutslÀpp och tilltagande resursbrist. Enligt FN beror nÀstan hÀlften av vÀrldens utslÀpp pÄ att vi stÀndigt skaffar fram nya rÄvaror till det vi behöver i stÀllet för att anvÀnda det vi har om och om igen.

För att komma till bukt med brottsligheten och bygga ett hĂ„llbart samhĂ€lle behöver vi förĂ€ndra vĂ„r syn pĂ„ avfall i grunden. I dag Ă€r mĂ„let med miljölagstiftningen att i sĂ„ hög utstrĂ€ckning som möjligt minska mĂ€ngden avfall. I kombination med att det ofta Ă€r dyrt att hantera avfall pĂ„ ett bra sĂ€tt lockas mĂ„nga av att lĂ„ta en oseriös aktör trolla bort byggsĂ€cken för en billig peng – trots att det Ă€r miljön som fĂ„r betala det verkliga priset.

Mycket av det som i dag ses som skrÀp Àr egentligen vÀrdefulla rÄvaror som kan anvÀndas igen, bara de tas om hand om pÄ rÀtt sÀtt. Det gÀller inte minst metall, plast, glas och andra material som brukar bli över nÀr vi renoverar hemma. Genom att se avfall som en kÀlla till hÄllbara rÄvaror, snarare Àn ett problem som ska minimeras, kan vi skynda pÄ omstÀllningen till en cirkulÀr ekonomi och göra det olönsamt att dumpa avfall i skogen.

Det stora ansvaret för att tackla utmaningarna med klimatförÀndringar och organiserad brottslighet ligger hos vÄra beslutsfattare. Men genom att vÀlja en seriös aktör nÀr man behöver forsla bort grovavfall kan Àven hemmafixare i Kalmar lÀn bidra till att minska miljöbrotten och frÀmja ett hÄllbart samhÀlle.

Trots det vĂ€xande problemet med illegal avfallshantering finns det mĂ„nga aktörer som tar fullt ansvar för att sĂ„ mycket som möjligt av avfallet Ă„tervinns och att giftiga Ă€mnen hanteras rĂ€tt. SĂ„ kolla upp den som hĂ€mtar ditt avfall – för miljön, klimatet och framtidens skull.