De allra flesta medborgare är positiva till den hälso- och sjukvård som ges i landstinget. De tycker att vården i stort sett fungerar bra och att de blir bra bemötta. Det medborgarna har synpunkter på är brister i läkarkontinuitet och i tillgänglighet. Patienterna vill få sin vård snabbare och träffa samma läkare varje gång.
Detta framgår av en ny rapport som landstingets medborgarutskott har sammanställt. För att förbättra hälso- och sjukvården i länet har invånare bjudits in till särskilda medborgardialoger med de ansvariga politikerna. Under 2016 genomfördes sex olika dialoger med cirka 200 deltagare.
Vid samtliga dialoger har frågor ställts om bemötande, delaktighet, hur vården kan bli mer lättillgänglig och hur invånarna ser på att sjukvården använder kommunikationsteknik för att på distans komma patienterna närmare.
När det gäller bemötande och delaktighet så är det genomgående svaret att man vill bli lyssnad på och behandlad med respekt. Vårdpersonalens bemötande beröms allmänt. Patienterna vill känna att vårdpersonalen engagerar sig, att patientmötet inte bara går ”på rutin”. Flera betonar att vårdpersonalen inte får tala ”över huvudet” på dem.
Övervägande delen av medborgarna anser att vården är tillgänglig för dem. De förbättringar man vill se är exempelvis kvällsöppna mottagningar och kortare väntetider i telefon. Ytterligare förslag för att förbättra tillgängligheten är en ”snabbkassa” för enklare åkommor, liksom ”drop-in”-mottagningar.
De flesta medborgare är positiva till sin hälsocentral, medan en del riktar kritik mot långa väntetider på sjukhusens specialistmottagningar. Kortare köer och snabbare uppföljningar är mångas önskemål. Kontinuiteten är det som de allra flesta har synpunkter på. Flera patienter har svårt att förstå varför man måste berätta sin historia om och om igen. Någon säger: ”Det är svårt att ta sig in i vården, men är man väl inne i systemet fungerar det bra!”.
De flesta ser positivt på att sjukvården börjar använda ny teknik och anser att detta bör kunna öka tillgängligheten. Men i svaren finns också en oro för att den personliga kontakten med vårdpersonalen ska bli lidande. Här betonas att många äldre är ensamma och att den personliga kontakten därför är viktig. Flera menar att satsningen på e-hälsa kommer att leda till att läkartid frigörs till förmån för dem som verkligen behöver träffa läkaren personligen.
Sammanställningen av medborgarnas svar ger oss folkvalda en god bild över hur medborgarna tycker att sjukvården fungerar i vårt län. Sammanställningen är viktig för landstingets fortsatta förbättringsarbete i samtliga verksamheter.
Nästa medborgardialog sker i Västervik den 30 maj i samband med landstingsfullmäktige. Då är temat ”framtidens hälso- och sjukvård”.