Deras kamp är också vår

Hamnarbete. Konflikten gäller grundläggande fackliga rättigheter.

Hamnarbete. Konflikten gäller grundläggande fackliga rättigheter.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Debatt2017-02-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Göteborgs hamn pågår en utdragen konflikt. Konflikten står mellan APM Terminals som driver hamnen (sedan den privatiserats av lokalpolitikerna i Göteborg år 2012) och Hamnarbetarförbundets lokala avdelning, Hamnfyran.

APM Terminals är ett bland hamnarbetare i världen ökänt dotterbolag till multinationella Maersk. Hamnfyran är ett demokratiskt och stridbart fackförbund som organiserar 85 procent av hamnarbetarna i Göteborgs hamn.

Vad som är speciellt med hamnen i Göteborg är att trots att Hamnfyran organiserar den överväldigande majoriteten av hamnarbetarna är arbetsplatsens kollektivavtal skrivet med Transport som organiserar minoriteten. Så har det alltid varit ända sedan Hamnarbetarförbundets bildande.

Att inte ha tecknat kollektivavtal innebär för en fackförening att man inte heller har någon fredsplikt. Därför har Hamnfyran under sina närmare 40 år kunnat uträtta ofantligt mycket för att förbättra hamnarbetarnas villkor. Trots att man inte haft kollektivavtalet har man ändå varit en naturlig del av arbetsplatsen. Detta försöker nu APM ändra på och om detta handlar striden.

APM bedriver en antifacklig personalpolitik och inskränker fackliga rättigheter så som förhandlingsordning, skyddsorganisation samt rätten till föräldraledighet och semester. Detta är principiella frågor för varje fackförening och Hamnfyran har efter många försök att lösa konflikten via förhandlingar inte lämnats någon annan väg än att möta hårt med hårt. Kortfattat står Göteborgs hamnarbetare vid ett vägskäl; strejka eller se sin fackförening krossas.

För att kompensera förluster konflikten kostat hamnen har APM varslat hamnarbetare om uppsägning, de flesta är medlemmar i Hamnfyran. Till dessa uppsägningsförhandlingar har man nekat Hamnfyrans representanter tillträde – trots att det är deras medlemmar varslet gäller.

Hamnfyran har nu varslat om fler arbetsnedläggelser och har fått starkt stöd från hamnarbetare runt om i hela världen. Vi vill med detta uttalande visa vårt fulla stöd till Hamnfyrans medlemmar. Ett angrepp på en fackförening är ett angrepp på alla fackföreningar.

Avslutningsvis vill vi också rikta en uppmaning till vårt systerförbund inom LO-kollektivet, Transport: Skärp er! Vi vet att det finns mycket ni och Hamnfyran är oense om, men när arbetares fackliga rättigheter angrips av ett multinationellt bolag, då ställer man sig inte på arbetsgivarsidan!

För hamnarbetarnas seger!

Läs mer om