Beslutet att stänga produktionen på Akzo Nobel i Gamleby visar att det är alldeles för lätt att lägga ned företag i vårt land. Det är hög tid för Sverige att göra som USA, Storbritannien och Tyskland: Ta fram en nationell strategi för industriell utveckling.
Under åtta år vid makten har den moderatledda regeringen inte visat något större intresse för svensk industri.
De som arbetar på Akzo Nobel i Gamleby har en annan inställning. Det har vi också. Minst en halv miljon svenskar arbetar i industrisektorn. Industrin är motorn i svensk ekonomi. Inkomster från industriexporten betalar bland annat skola, vård och omsorg.
Det som händer på Akzo Nobel i Gamleby är djupt olyckligt. Anläggningen går bra. År efter år har den levererat rejäla vinster till ägarna. Vid sidan av byggnader och maskiner finns det gedigen yrkeskompetens och stark lojalitet. Trots alla de värdena kom beslutet om att dela upp och flytta verksamheten till Akzo Nobels anläggning i Malmö och till anläggningar i Tyskland respektive Ryssland.
Vi måste finna former för att bejaka att företag etablerar sig och gör investeringar i vårt land. Den stora utmaningen blir att samtidigt skapa villkor som bidrar till att de stannar kvar här.
En annan aspekt av samma fråga hämtar vi ur de anställdas perspektiv. För att de som arbetar i industrin ska se positivt på förändringar, krävs att det finns väl fungerande trygghetssystem som ger varje individ resurser och tid till omställning. En av grundstenarna i ett sådant system är en a-kassa som ger anständig ersättning.
Samarbetet i Europa är ytterligare en aspekt av frågan. Det är olika lätt eller svårt att stänga och flytta företag. I ett Europa som måste gå i takt krävs att förutsättningarna är likvärdiga i alla länder.
Alla de aspekterna måste finnas med i en nationell strategi för utveckling av svensk industri.
Vi vill att svenska företag tar vara på ny teknik, utvecklar nya produkter och vinner nya marknader. Därför gäller det att värna forskningen i Sverige. Här vill vi se fler gemensamma satsningar mellan företag och staten.
Energifrågan måste lösas långsiktigt. Basindustrin behöver besked för att kunna ta beslut om framtida investeringar. Lösningen måste vara bestående och det blir den om vi lyckas väga samman kraven på miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet.
En regering som tar initiativ, arbetar långsiktigt och samverkar med företagen kommer att klara de här utmaningarna. Vi vet att Stefan Löfven kan stå i spetsen för en sådan regering.