Dyrare aktiefonder Àr ofta sÀmre

Den som placerat sin premiepension i en aktiefond med högre avgift riskerar att fÄ en sÀmre avkastning och lÀgre pension Àn den som har placerat till lÄg avgift. Pensionssparare i Kalmar lÀn bör dÀrför ta reda pÄ om det finns liknande fonder fast till lÀgre avgift.

Personer med lÄng tid kvar till pension fÄr oftast bÀst vÀrdeutveckling genom att spara i aktier medan den som Àr nÀra pensionen kan göra klokt i att minska risken, skriver debattörerna.

Personer med lÄng tid kvar till pension fÄr oftast bÀst vÀrdeutveckling genom att spara i aktier medan den som Àr nÀra pensionen kan göra klokt i att minska risken, skriver debattörerna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-06-21 05:12
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den inkomstgrundade delen av den allmÀnna pensionen bestÄr av inkomstpension och premiepension. Premiepensionen Àr den del av den allmÀnna pensionen som placeras i fonder.

Sedan införandet pÄ 1990-talet har premiepensionen gett i genomsnitt 8,3 procent i avkastning per Är. Det Àr ett gott resultat som kan jÀmföras med inkomstpensionens genomsnittliga tillvÀxt pÄ 3,1 procent. Inkomstpensionen vÀxer i samma takt som genomsnittsinkomsten i Sverige.

Hur stor vÀrdeutveckling den enskilde invÄnaren i Kalmar lÀn fÄr beror pÄ fondernas avkastning och avgifternas storlek. PÄ premiepensionens fondtorg finns 475 fonder man kan vÀlja att investera sitt premiepensionskapital i. I den nya rapporten "Lönar det sig att vÀlja dyrare fonder?" har vi analyserat utvecklingen pÄ fondtorget Ären 2012-2021.

Fonder kostar olika mycket att spara i. De fonder som följer ett aktieindex – sĂ„ kallade indexfonder – har oftast en lĂ„g avgift, medan aktivt förvaltade aktiefonder tar ut en högre avgift. Hur stor avgiften Ă€r kan göra stor skillnad.

Ett sparande med samma insÀttning under 40 Ärs tid ger en premiepension som Àr 4,5 procent lÀgre om man sparar i en fond som tar 0,4 procent i avgift jÀmfört med en fond som tar 0,2 procent, förutsatt samma vÀrdeutveckling. Högre avgifter ger Ànnu större skillnad i storleken pÄ vÀrdet.

Aktiefonder med högre avgifter har heller inte genererat högre vÀrde under perioden Àn deras billigare motsvarigheter, tvÀrtom verkar de ha presterat sÀmre, visar vÄr rapport.

Det gÄr sjÀlvfallet inte att förutspÄ hur vÀrdet utvecklas i framtiden men en bra tumregel Àr att en indexfond inte bör ha en avgift över 0,2 procent. I valet mellan likartade fonder Àr den fond som har lÀgst Ärlig avgift generellt att föredra.

Personer med lĂ„ng tid kvar till pension fĂ„r oftast bĂ€st vĂ€rdeutveckling genom att spara i aktier. Även om börsen pĂ„ kort sikt kan svĂ€nga upp och ner har utvecklingen över tid varit positiv. Det passar dĂ€rför de flesta att spara lĂ„ngsiktigt snarare Ă€n att försöka tajma börsens upp- och nedgĂ„ngar.

Den som Àr nÀra pensionen kan göra klokt i att minska risken. DÄ kan man placera en del av premiepensionssparandet i rÀntefonder som ger en lÀgre, men mer stabil vÀrdeutveckling.

MÄnga gör inte sjÀlva nÄgot aktivt fondval och dessa personer fÄr premiepensionen placerad i det statliga förvalsalternativet AP7 SÄfa. Det Àr en global fondportfölj med lÄg avgift och som anpassas efter individens Älder. Den invÄnare i Kalmar lÀn som inte vill göra ett eget val behöver inte vÀlja. Förvalet har lÄga avgifter och i förvÀntan en god vÀrdeutveckling.

Jesper Lorentz, analytiker
Ole Settergren, analyschef
Pensionsmyndigheten