Kommunen ska "effektiviseras". Visst låter det bra? Effektivisering är ett ord med positiv klang. Och det finns mycket att effektivisera i vår kommun, ett större pengasvinn som går att minska ned på. Miljoninvesteringar på onödiga flygplatser bland annat. Det försvann också en hel del pengar till reklam för en båt, som aldrig kom, om jag inte minns fel? För att inte tala om vad den bristande planeringen av asfaltläggningen vid Ljungheden kostat; vägen luktade fortfarande nytt, när det var dags att gräva upp den för att dra ledningar. Att ledande politiker handlar alkohol med kommunens kontokort, är ytterligare något som går att spara in på. Lite mer framförhållning och långsiktigt tänkande skulle vara toppenbra, eller hur? Dessvärre gör kommunledningen ett misstag när den bestämmer att även skolan ska effektiviseras. Skolan kan inte effektiviseras. Inte utefter vad kommunledningen menar med effektivisering: besparing med en procent.
Min syn på vad effektivisering är, innebär att strama upp för att förenkla, förbättra och skynda på processer. Förslag på hur sådan effektivisering skulle kunna ske, finns det många. Bland annat skulle skolan kunna sluta bryta mot kopieringslagen, genom att köpa in böcker så att de räcker till alla elever och då även bespara lärarna den stora mängd tid det tar att kopiera hela böcker. Ett system skulle kunna införas, där elever i förväg väljer vilket av matalternativen de vill ha, så att rätt mängd önskad mat tillverkas och på så sätt minska onödigt svinn. Vidare skulle sopsortering kunna införas, så att matrester kan nyttjas till biogasproduktion. Rörelsevakter skulle kunna installeras i samtliga skolor och ronder införas, där det innan sista anställda går hem kontrolleras att lampor inte lyser, datorer är avstängda samt att fönster inte lämnats öppna. Dessa effektiviseringsförslag kräver dock investeringar – inte besparingar.
Jag frågar mig var de sparade pengarna ska gå i stället. Vem behöver pengar mer än barnen i skolan? Väntar vi på att en ny Björn Ulvaeus ska värna om och gynna kommunen med en ny vansinnessatsning, men sedan inte betala skatt? Ytterligare undrar jag över hur kommunstyrelsen planerar att effektiviseras. Är det inte rimligt att vi beslutar att spara in på arvoden och heltidstjänster? För om hela kommunen ska effektiviseras, måste det väl också innefatta politikerna?
Ytterligare en fråga kan ställas huruvida det är lämpligt att skära ner på socialnämnden, när invandringen och behovet av äldreomsorgsplatser ökar. Det går inte att spara i sådan utsträckning, som kommunledningen önskar när det gäller människor. Människor måste få kosta pengar. Jag vågar säga, att Tomas Kronståhl (S) inte skulle vilja bli lämnad ensam i sitt hem, på grund av att det saknas omsorgsplatser, om han kom i behov av vård. Jag tror heller inte, att han vill se sämre skolresultat till följd av det minskade engagemang, som följer i och med sönderstressade lärare och bristande läromedel.
Västerviks kommun behöver inte marknadskapitalistisk styrning, utan en socialdemokrati grundad på socialism, solidaritet och omtanke om människorna.