Regeringens styrning av Vattenfall är under all kritik.
Under 2015 gjorde det i särklass största statliga bolaget, Vattenfall, nedskrivningar på 36 miljarder kronor. Den största delen i denna nedskrivning förklaras av Vattenfalls beslut att stänga kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 i Varberg. Mot bakgrund av språkröret Åsa Romsons kommentar den 1 oktober 2014 i Aftonbladet att: ”flera reaktorer kommer att stängas under mandatperioden” så kan det knappast komma som en chock för den här regeringen att stora nedskrivningar blivit nödvändigt för Vattenfall.
En konsekvens av den här politiken ledde till att Vattenfall gjorde en förlust på 20 miljarder kronor för helåret 2015. Det drabbar svenska folket i form av uteblivna utdelningar och eroderade gemensamma tillgångar i en tid då varje krona är avgörande för hur vi ska klara våra välfärdsåtaganden.
När Socialdemokraterna väljer att hålla ihop regeringen med Miljöpartiet framför ansvarsfull ekonomisk politik, förvaltande av våra gemensamma tillgångar och säkerställande av robust elförsörjning i landet har man lämnat det ansvarsfulla parti man en gång varit långt bakom sig.
Till detta kommer Vattenfalls problem med tysk kärnkraft och de europeiska innehaven av bland annat kolkraft. Hur dessa förvärv kunde genomföras är än idag oklart. Cirkeln sluts då såväl näringsminister Mikael Damberg som finansminister Magdalena Andersson arbetade för den dåvarande socialdemokratiska regeringen som genomförde dessa förvärv. Kanske kan de nu ta bladet från munnen och berätta hur svenska folket blev storägare i förlustbringande tysk kärnkraft och miljöförstörande brunkolsanläggningar?
Det är bra att Vattenfalls förvärv av Nuon, som skedde under Alliansens regeringsår, har belysts noga. Det är nu hög tid att ställa sig frågan hur Mikael Damberg och Magdalena Andersson resonerar kring alla de kol- och kärnkraftsaffärer som skett under Socialdemokratiska regeringar. Nu ser vi hur detta belastar de offentliga finanserna och klimatet.
Sverige förtjänar en regering som tar dessa frågor på allvar och som inte gör tillgången på el för hushållen och den elintensiva industrin till partitaktiserande. Turerna kring hur S-regeringarna gav Vattenfall klartecken för förvärv på kontinenten behöver klargöras och bolaget behöver en tydlig och synlig ägare i dessa krävande tider. Mikael Damberg är svaren skyldiga.