En hemläxa till Gustav Fridolin

Kristdemokratiska ungdomsförbundet ger råd till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Kristdemokratiska ungdomsförbundet ger råd till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2014-11-21 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har nu fått nya ministrar som ska leda arbetet på utbildningsdepartementet. Under de senaste åren har Sveriges resultat i Pisa-undersökningarna försämrats. Mot bakgrund av det har Kristdemokraterna och Alliansregeringen genomfört ett flertal reformer som kommer att vara nödvändiga för att vända den negativa trenden på skolområdet. Vår önskan är att de nya ministrarna inte river upp dessa åtgärder. Gustav Fridolin (MP) har berättat i media hur han vill rädda skolan under de första hundra dagarna. Som svar presenterar Kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU, vad vi tror krävs för att rädda den svenska skolan.

När det gäller grundskolan och gymnasiet är det framförallt lärarens situation som är en utav de viktigaste områden som vi måste åtgärda och förbättra. Det är läraren som ska förmedla kunskap till våra elever men också fungera som förebild. Vi måste se över lärarnas löner och arbetssituation för att få fler personer att vilja söka sig till läraryrket. Till exempel bör lärarnas administrativa börda minskas. Förutom dessa åtgärder så tror vi att kvalitén på våra lärare måste förbättras. För bara några dagar sedan framkom att det räckte med extremt låga resultat på högskoleprovet för att komma in på lärarprogrammet, vilket inte är bra. Vi behöver ställa högre krav på den som vill antas till lärarprogrammet. Vi tror att för att säkerställa att de som ska bli framtidens lärare verkligen är lämpade för uppdraget så krävs det antagningsprov till lärarprogrammet.

Det är också viktigt att säkerställa att alla elever har samma kunskap över hela landet. Förutom centralt rättade nationella prov som ska ligga till grund för betygsättning anser vi att studentexamen ska återinföras. Vi vill att alla elever för att få erhålla en studentexamen ska klara av ett slutprov. Detta för att verkligen säkerställa att alla går ut ur gymnasiet med tillräckliga kunskaper.

Den psykiska ohälsan bland elever är också ett växande problem. Det krävs att vi ser över lärarnas utbildning så att den verkligen ger lärarna de verktyg dem behöver för att kunna upptäcka missförhållanden i skolan och i förevarande fall även lär sig hur man hanterar dem. Det är också viktigt att vi sänder ut rätt signaler till våra elever. Nolltolerans mot mobbing och kränkande beteende ska råda och ifall en elev utsätts för mobbing är det mobbaren, inte offret som ska få byta skola.

Ovan nämnda åtgärder är några av de förslag som KDU anser krävs för att dagens ungdomar ska ges bättre förutsättningar att skaffa sig ett bra liv och för att Sverige ska stärka sin konkurrenskraft.

Läs mer om