En rättighet svår att utnyttja

SAMRÅD. Boende i området runt vattentornet vid ett möte tidigare i veckan. Många är kritiska till planerna på att bygga bostäder.

SAMRÅD. Boende i området runt vattentornet vid ett möte tidigare i veckan. Många är kritiska till planerna på att bygga bostäder.

Foto: Nils Gruvebäck

Debatt2015-10-10 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Västerviks Kommun har tagit fram ytterligare en detaljplan som ogillas av många, framförallt av dem som bor i närområdet. Enligt en nyhetsartikel i VT den 6 oktober 2015 har samrådsmöte om detaljplan för ombyggnad av gamla vattentornet i Västervik hållits i kommunhuset.

Kommunen begär nu in synpunkter på detaljplanens utformning och innehåll. Men så bra kan man tänka, då kan medborgarna säga vad de tycker och om man anser att något bör ändras innan detaljplanen vinner laga kraft. Dessa synpunkter skall vara inkomna inom tre veckor och vara undertecknade med namn och adress.

Sedan följer granskningsfasen då synpunkterna gås igenom och eventuella justeringar görs. Nästa fas är att en antagandehandling tas fram, det är den som skall ligga till grund för bygget. Efter att Länsstyrelsen godkänt den har medborgarna rätt enligt lag att överklaga ärendet, vilket skall ske inom tre veckor.

Förfarandet med samråd, granskning och antagande verkar ju vara helt i sin ordning kan man kanske tycka, men det är enbart på papperet det är så. Lagen ger alla rätt att överklaga, men här kommer det första stora hindret, man måste bo inom en radie av 50 meter från det tänkta bygget för att ha rätten att få sin klagan prövad! Det står inte så i lagen, men är en regel som oftast används av Länsstyrelsen för att avslå ett överklagande och därmed slippa ta tag i de problem som den klagande anger. Man struntar helt enkelt i sakfrågan!

Det är en lång och svår väg som bara kan sluta på ett vis om det blir avslag i första instans, Länsstyrelsen, där landshövdingen på egen hand kan avgöra ärendet oavsett vad tjänstemännen har kommit fram till. Det var exakt så det gick till med detaljplanen för Slottsholmen! Så den rättighet man har att få överklaga ett sådant här ärende är i praktiken oftast omöjlig.

Det finns även andra svårigheter man kan råka ut för när man överklagar ett byggärende. Därför önskar jag er lycka till med att få gehör era synpunkter och eventuella överklaganden.

Läs mer om