Utvecklingen i Mellanöstern kommer både politiskt och ekonomiskt att påverka alla europeiska länder. Politiskt främst genom extrema religiösa rörelser som Islamiska staten, IS, som härskar över stora delar av Irak och Syrien. Avsikten är att avskaffa demokratin och i dess ställe upprätta ett världskalifat med stränga medeltida sharialagar. IS finns även på plats i det sönderfallande Libyen Andra kända extrema islamiströrelser är Boko Haram i Nigeria som sagt sig vara en underavdelning av IS och al-shabaab i Somalia. Extremrörelsernas brutala framfart har orsakat de stora flyktingströmmar som Europa snart inte klarar av att hantera.
Shiamuslimska Iran och sunnimuslimska Saudiarabien är Mellanösterns två rivaliserande strängt religiöst styrda regionala stormakter. Politiskt balanserar de varandra och skapar en viss stabilitet i ett Mellanöstern med många sönderfallande stater. De båda oljerika staterna svarar för betydande delar av världens oljeförsörjning och politiskt sönderfall skulle hårt drabba världsekonomin. Saudiarabien är i riskzonen genom starka inre motsättningar mellan olika grupper av främst religlös men även sekulär natur. Hotet kommer främst från de starka fundamentalistiska salafisterna där en del är emot och en del för det styrande kungahuset. Vidare finns en grupp shiamuslimer med iranska sympatier samt en mindre reforminriktad liberal rörelse.
En del politiska anlytiker menar att ett uppror mot det styrande kungahuset år ofrånkomligt. Som alla inbördeskrig skulle ett sådant bli förödande och främst utkämpas mellan olika strängt fanatiska grupper. Även närliggande Gulfstater skulle troligen drabbas. Flyktingströmmarna till Europa skulle troligen bli så stora att gränserna stängdes. Handeln och därmed ekonomierna skulle hårt drabbas inte bara i Europa utan även i övriga delar av världen.
Saudiarabiens lagstiftning som bygger på mycket inhumana medeltida sharialagar borde reformeras men landets radikala salafister accepterar inga förändringar.
I Europa och då främst i de södra delarna finns en oro för att hårdföra IS- jihadister ska infiltrera flyktingströmmarna från Libyens långa medelhavskust. Alla europeiska länder har problem med ungdomar som attraheras av IS radikala budskap. Integrationssvårigheter gör att de inte känner samhörighet med sitt nya hemland. För Sveriges del är siffran enligt Säpo 250 till 300 personer varav 130 bekräftade fall.
Israel-Palestina är ytterligare en konflikthärd i området som i nuläget förefaller svårlöslig.