Vi har sparat klart pÄ vÄra barn och ungdomar!

Nu möts vi fackliga för tredje gÄngen pÄ kort tid av ett utredningsuppdrag dÀr vi ska lÀgga ner förskolor/skolor och öka storlekarna pÄ klasserna.

"Förskolan och skolan mÄste fÄ kosta!", skriver debattörerna som en reaktion mot risken att skolor lÀggs ner.

"Förskolan och skolan mÄste fÄ kosta!", skriver debattörerna som en reaktion mot risken att skolor lÀggs ner.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2023-02-03 15:11
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Denna gÄng Àr förslaget att över 100 anstÀllda ska fÄ byta arbetsplatser, med allt vad det för med sig med ökande kostnader för pendling, lÀngre dagar och svÄrt att fÄ ihop livspusslet för mÄnga medarbetare.

Vi förstĂ„r att i en demokratisk och politiskt styrd organisation behöver man titta och fundera pĂ„ hur vĂ„ra skattemedel anvĂ€nds bĂ€st, men det verkar som det ibland glöms bort att kommunen Ă€ven Ă€r arbetsgivare. 

Vi har arbetsplatser dÀr man för tredje gÄngen blir utpekad som en enhet som ska lÀggas ner. Vill man stanna kvar dÀr? KÀnner man att man vÄgar utveckla verksamheten dÀr? Blir det lÀttare att rekrytera till ett bristyrke dÀr lönen redan Àr sÀmre Àn i jÀmförbara kommuner? Det uppenbara svaret Àr: Tveksamt.

I underlaget och i den politiska diskussionen som förs i media, lyfts sĂ€llan konsekvenserna upp som blir för de anstĂ€llda. Det pratas inget om att det kommer att bli större barn- och elevgrupper, att medarbetare kommer att bli av med sina anstĂ€llningar.  I dessa mycket större klasser ska det Ă€ven skapas ”mindre sammanhang” för elever med behov av sĂ€rskilt stöd eftersom resursskolan ska försvinna. Hur man Ă€n uttrycker har förslagen tagits fram för att visa pĂ„ besparingar.

undefined
"Förskolan och skolan mÄste fÄ kosta!", skriver debattörerna som en reaktion mot risken att skolor lÀggs ner.

Tidigare utredningar (PwC-rapporten), som har kostat nĂ€stan en halv miljon kronor i utredningskostnader, rördes det inte med tĂ„ng av kommunen dĂ„ mĂ„nga av förslagen uppfattades som sprĂ€ngstoff.  Vid jul kom det ett nytt förslag pĂ„ neddragningar av skolor i centralorten, förslaget ligger nu och vĂ€ntar pĂ„ vidare utredning.  Man skulle kunna tycka att det utretts nog nu, men nej. Nu kom Ă€ven denna utredning som omfattar hela kommunen.

Det var inte sĂ„ lĂ€nge sedan som det genomfördes en besparingsrunda i förskolan och skolan, dĂ€r bland annat landsbygden blev av med skolor och förskolor. 2020 hade vi en stor neddragning pĂ„ gymnasiet dĂ€r flera tjĂ€nster försvann. Vi har redan nu en anstrĂ€ngd budget med neddragningar inför höstterminen med bland annat stor procentuell minskning av lĂ€rare i Loftahammar och att förskollĂ€rare ersĂ€tts med barnskötare för att spara pengar.  Enprocentsosthyveln och ökade kostnader gĂ„r just nu fram som en grĂ€vskopa i vissa organisationers budgetar.

Förskolan och skolan mĂ„ste fĂ„ kosta!  Vi mĂ„ste ha en skola för bĂ„de land och stad! För det som glöms bort i debatten Ă€r att det fattas 22 miljoner för att hĂ„lla den redan nu underfinansierade förskolan och skolan flytande inför budgetarbetet 2024. Även med det tillskottet skulle det fattas pengar för nödvĂ€ndiga satsningar pĂ„ barn med sĂ€rskilda behov och anstĂ€lldas anstrĂ€ngda arbetsmiljö.  Den ekonomiska modellen kan inte byggas pĂ„ att först skrĂ€mma upp anstĂ€llda, vĂ„rdnadshavare och barn/elever för att sedan kunna motivera extra medel till förskolan och skolan.  Förskolan och skolan mĂ„ste ha en budget som skapar sĂ€kerhet och trygghet dĂ€r man vet att det gĂ„r att genomföra verksamheten med kvalitet pĂ„ grundanslaget Ă„r frĂ„n Ă„r.

VĂ€sterviks kommun behöver fundera över hur utredningar av det hĂ€r slaget pĂ„verkar de anstĂ€lldas arbetsmiljö och hur man uppfattas som arbetsgivare. FrĂ„gan Ă€r Ă€ven om det blir en besparing för kommunen nĂ€r skolbyggnaderna Ă€ndĂ„ Ă€gs av kommunen? Hur detta överensstĂ€mmer med VĂ€sterviks kommuns mĂ„l att vara en attraktiv och trygg kommun dĂ€r mĂ€nniskor vill bo, jobba och leva, nĂ€r förslaget pĂ„verkar nĂ€stan alla anstĂ€llda i barn och utbildningsförvaltningen.  Just nu Ă€r det betygsvarning i att uppnĂ„ det mĂ„let!