Fakta om cancervården

Västerviks sjukhus.

Västerviks sjukhus.

Foto: Karin Hertz

Debatt2016-06-09 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om vi eller någon närstående skulle bli allvarligt sjuk eller skadad vill vi ha bästa möjliga vård. I de allra flesta fall kan den erbjudas på Västerviks sjukhus. I vissa fall är det dock nödvändigt att patienter skickas till annat sjukhus. I enstaka fall är det kanske bara ett enda sjukhus i landet som utför ett visst ingrepp eller behandling. I Kalmar län tycker nio av tio tillfrågade i senaste Vårdbarometern att det är bra att specialisera sjukhusen även om det innebär att de den gång de behöver vård kanske inte kan få den på det närmaste sjukhuset.

Utifrån ett kvalitets- och patientsäkerhetsperspektiv pågår en så kallad nivåstrukturering av cancervården i landet, efter beslut tagna på rekommendationer av nationella sakkunnighetsgrupper. Ovanliga cancersjukdomar kommer i framtiden bara att behandlas vid något eller några sjukhus i landet. Också inom den sydöstra sjukvårdsregionen – Landstinget i Kalmar län, Region Jönköpings län och Region Östergötland - sker en nivåstrukturering när verksamhet koncentreras till något eller några sjukhus.

Kvaliteten på Västerviks sjukhus avseende kirurgi i allmänhet och cancerkirurgi i synnerhet är bra i ett nationellt perspektiv. I vårt eget län har sjukvården att förhålla sig till nationella beslut och också se över cancervården. Det handlar om att fortsätta utveckla vården, men samtidigt ha respekt för att förändringar också innebär utmaningar som måste tas på allvar. Utifrån det har ett förslag tagits fram för att fördela cancervården mellan Länssjukhuset i Kalmar och Västerviks sjukhus. Viktigt är att behålla kompetens så inte akutuppdrag och kompetensförsörjning påverkas i för stor utsträckning och att sträva efter en balanserad arbetsfördelning mellan sjukhusen.

Förslaget innebär att ingrepp avseende njurcancer i fortsättningen ska ske i Kalmar. Totalt rör det sig om 35-40 ingrepp om året, varav idag 10-15 sker i Västervik. Västerviks sjukhus föreslås bli länscentrum för stenverksamhet (njursten och stenar i urinblåsa och urinledare) samt öppen radikal prostataektomi. Förändringen inom den urologiska verksamheten innebär att Västerviks sjukhus kommer att behandla fler patienter än tidigare.

Inom kirurgin föreslås att de totalt 45-50 operationer av ändtarmscancer som görs årligen i länet ska ske i Kalmar. I dag sker 10-15 ingrepp i Västervik per år. Ingrepp avseende tjocktarmscancer kommer att fördelas lika mellan de två sjukhusen, det innebär en ökning med cirka 25 operationer årligen i Västervik och motsvarande minskning i Kalmar. Länssjukhuset kommer att behandla färre patienter, då annan cancerkirurgi går till regionsjukvård.

Detta är fakta kring förslaget om cancervården i länet; en balanserad förändring som syftar till ännu bättre kvalitet och säkerhet för alla patienter oavsett var i länet de bor. För Västerviks sjukhus handlar det om att som länscentrum utveckla stenverksamheten och tjocktarmscancerkirurgin.

Läs mer om