Färre kvinnor tar cellprov

Cellprov. Färre kvinnor genomgår undersökningen.

Cellprov. Färre kvinnor genomgår undersökningen.

Foto: Katarina Hydén

Debatt2017-05-25 05:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Cellprov används för att på sikt motverka utvecklingen av livmoderhalscancer, den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor i världen. I delar av världen där inte cellprovtagningen är utvecklad och inte organiserad behandling uppträder 85 procent av alla fall. I Sverige infördes cellprovtagningen på 60-talet och antalet kvinnor som drabbas varje år har sjunkit till hälften! I Sverige uppstår de flesta fall av livmoderhalscancer hos kvinnor som INTE har gått på sina kontroller.

En fördel med livmoderhalscancer jämfört med många andra cancerformer är att man först utvecklar cellförändringar som syns på cellprov. Dessa cellförändringar är INTE cancer. Det är endast en förändring av cellernas utseende. Hos de flesta kvinnor med lätta cellförändringar tar det cirka 20–30 år att utveckla cancer om man går UTAN kontroller och om eventuella cellförändringar förblir obehandlade. Hos en liten del kvinnor kan det gå snabbare.

Vi vet att de allra flesta fallen av livmoderhalscancer orsakas av en infektion med Humant Papillomvirus (HPV). För att drabbas måste man ha haft könskontakt med en person som har viruset. Viruset finns i flera olika typer, vissa orsakar ofarliga könsvårtor, och man kan säga att dessa är de ”goda kusinerna”.

Det finns också de typer, de ”onda kusinerna”, som sätter sig i en speciell typ av celler som finns på livmodertappen och kan orsaka de cellförändringar som på sikt kan orsaka cancer. Mot viruset finns ingen medicin, men det finns numera ett vaccin som förebygger infektion av flera av virustyperna. Vaccinet är inkluderat i vaccinationsprogrammet för unga flickor.

De allra flesta kvinnor med lätta cellförändringar kommer att läka ut dessa, och förhoppningsvis även virusinfektionen. Ju intensivare cellförändringarna är, desto mindre andel läker ut spontant utan hjälp. Vi kan på sjukhuset om det finns kvarstående cellförändringar hjälpa till med en så kallad konisering, vilket innebär att vi bränner bort den yttersta delen av livmodertappen där cellförändringarna finns. Dels får vi bort cellförändringar, dels startar livmodertappen själv en immunreaktion som gör att eventuella kvarvarande cellförändringar och virusinfektion kan läka ut mer effektivt. Det finns de fall där cellförändringar ändå finns kvar och då kommer kvinnan att följas med cellprov regelbundet.

Täckningsgrad beskriver hur många procent som går på kontrollerna av alla som kallas. Målet i Sverige för cellprovskontroller är en täckningsgrad på 85 procent. I Kalmar län uppnåddes för tio år sedan en täckningsgrad över 90 procent, riksgenomsnittet var cirka 80 procent. 2015 hade Kalmar län sjunkit till 81 procent, nu under riksgenomsnittet. Det är oroande! Varför har så många kvinnor fallit bort från den allmänna cellprovtagningen? Kostnaden? ”Det drabbar inte mig”? Obehaglig undersökning? Lathet?

Snälla kvinnor i Kalmar län, gå på era kontroller, er billiga livförsäkring. Låt oss återkomma till en av de högsta täckningsgraderna i Sverige.

Läs mer om