Flytten borde utretts

Sjukhuset. Beslutet att flytta cancerkirurgin borde ha utretts mer.

Sjukhuset. Beslutet att flytta cancerkirurgin borde ha utretts mer.

Foto: Karin Hertz

Debatt2016-05-14 06:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landstingsstyrelsen beslöt häromveckan att cancerkirurgin ska centraliseras. Oro har uttryckts från delar av professionen i landstinget över att de sjukhus som mister kirurgi, eller blir alltför trångt specialiserade, tappar kompetens. Det som framför allt lyfts fram är att man tappar jourkompetens och att möjligheterna att upprätthålla akutuppdraget och framtida rekrytering försämras. Västerviks sjukhus riskerar att mista rektalcancer-, njurcancer- och bröstcancerkirurgi. Detta trots att sjukhuset har lika goda resultat som länet och riket i övrigt.

I den statliga utredningen om centralisering av sjukvården (SOU 2015: 98), som bildar bakgrund till processen, framhålls att varje sjukhus bör göra minst 50–100 ingrepp per år av varje slag. Flera relativt vanliga typer av cancerkirurgi skulle då inte kunna utföras alls i vårt län. Utredningen har kritiserats av andra experter. Ulf Haglund, professor emeritus i kirurgi och Thomas Troëng, medicinsk rådgivare i Landstinget i Blekinge, hävdar till exempel att det inte är sannolikt att minskad dödlighet skulle uppnås med den grad av centralisering som föreslås i den statliga utredningen.

Vi Sverigedemokrater ville i landstingsstyrelsen att beslutet om centralisering av cancerkirurgin inte skulle tas utan föregående konsekvensanalys. Vi fick dock inte med oss de ordinarie ledamöterna i de andra partierna. Detta står i bjärt kontrast till Västerviks kommunstyrelse, som i enighet framhållit för landstingsstyrelsen att man vill se en konsekvensanalys. Vi Sverigedemokrater framhöll därtill i landstingsstyrelsen att det slutliga beslutet ska fattas av de folkvalda i landstingsfullmäktige.

Vår avsikt är inte att söka avgöra om eller i vad mån centralisering leder till större patientsäkerhet och lägre dödlighet. Poängen är istället att de starkt delade meningar som råder inom expertisen gör att vi inte förstår motivet till att beslut om centralisering av cancerkirurgin fattas innan konsekvenserna utretts. Beslutet är ytterst märkligt mot bakgrund av att landstinget självt i sitt svar till den ovan nämnda statliga utredningen framhöll flera goda synpunkter, bland annat just farhågorna kring akutuppdraget. Man tog också in en skrivning från oss Sverigedemokrater i svaret: att de olika operationsteamens kompetens, erfarenhet och resultat är viktigare än en absolut nivå på 100 ingrepp per sjukhus.

Vi kan därför inte befria oss från känslan av att den politiska brådskan med centralisering av cancerkirurgin är hårt styrd för att snabbt anpassa verksamheterna till bildandet av en ny storregion.

Läs mer om