Följ upp cancervården

Oppositionsråd. Malin Sjölander (M) skriver om cancervården för unga.

Oppositionsråd. Malin Sjölander (M) skriver om cancervården för unga.

Foto: Anders Steiner

Debatt2016-04-09 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år drabbas cirka 300 barn upp till 18 år av någon form av cancer i Sverige. Det betyder ungefär ett barn om dagen. Överlevnaden förbättrades kraftigt under 70- och 80-talet och idag ligger den på i snitt 80-85 procent. Glädjande nog överlever många barn alltså sin cancer och idag räknar man med att cirka 11 000 personer har haft cancer som barn eller just nu är under behandling.

Att överleva sin sjukdom är självklart det främsta målet, men efter tuffa och krävande behandlingar kommer en ny vardag. De tuffa behandlingarna som barnen genomgår med cellgiftsbehandlingar, strålning och operationer medför ofta effekter och påverkan senare i livet.

Att som barn ha drabbats av cancer och fått genomgå en tuff behandling medför att man många gånger har betydligt större risk att både insjukna i andra cancersjukdomar som vuxen eller exempelvis drabbas av diabetes eller hjärt-kärlsjukdomar. Det är heller inte ovanligt att man får problem med koncentrationssvårigheter som leder till att skolarbetet blir lidande och kräver mer stöd för de drabbade eleverna.

Att följa upp och kunna hjälpa och stödja alla de som haft en cancersjukdom som barn är därför viktigt för att kunna undvika att man drabbas i onödan av andra sjukdomar. Tyvärr har det tills idag inte funnits några bra riktlinjer för vilken uppföljning som ska genomföras och många gånger saknas kunskapen om vilka effekter en cancerbehandling kan ge.

Just nu är ett program för uppföljning av barncancer ute på remiss på landets barnkliniker och sjukhus. Tanken är att skapa gemensamma riktlinjer och gemensam uppföljning av de som haft cancer som barn. Men det kommer att kräva både nya insatser och en ökad samverkan mellan olika verksamheter inom vården.

Barn och unga i Östergötland och Kalmar län med cancer behandlas oftast på Universitetssjukhuset i Linköping och våra sjukhus samarbetar för att skapa en så bra vård som möjligt för de som blivit sjuka. Vi har en bra vård, men det finns mer att göra.

Vi måste nu se till att uppföljningen för barn och unga som drabbats av cancer förbättras. För att detta ska kunna bli verklighet måste vi lyfta de unga cancerpatienternas behov och se till att många olika verksamheter samverkar.

Vi vill även att våra politiska kollegor i kommunerna lyfter behovet av hur barn som drabbats av sjukdomar som exempelvis cancer ska uppmärksammas och få ännu bättre stöd och hjälp i skolan.

Den sydöstra sjukvårdsregionen ska vara en föregångsregion för att skapa en bra vård för våra barn både under behandlingen, men även efter det att man blivit ”frisk”.

Läs mer om