Folkhögskolorna hotas om högern vinner valet

Sverigedemokraterna vill göra massiva nedskärningar på folkbildningen och dra ned på folkhögskolornas allmänna kurs. Men vi som sett vad folkhögskolans inkluderande undervisningsform betyder för enskilda människor förstår att allmän kurs behövs, såväl för utrikesfödda som svenskfödda elever som inte klarat skolan tidigare. Sverige behöver satsa på folkhögskolorna, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S), Peter Högberg (S) ordförande Folkhögskoleföreningen för regionägda folkhögskolor och Peter Wretlund (S) regionråd Kalmar län med ansvar för folkbildning

"Vi är djupt oroade av Sverigedemokraternas återkommande angrepp på våra folkhögskolor, och vi frågar oss hur Liberalerna och Moderaterna ska kunna stå upp för folkhögskolorna i ett samarbete där Sverigedemokraterna kan bli det största partiet", skriver debattörerna. På bilden en av länets folkhögskolor, den i Vimmerby.

"Vi är djupt oroade av Sverigedemokraternas återkommande angrepp på våra folkhögskolor, och vi frågar oss hur Liberalerna och Moderaterna ska kunna stå upp för folkhögskolorna i ett samarbete där Sverigedemokraterna kan bli det största partiet", skriver debattörerna. På bilden en av länets folkhögskolor, den i Vimmerby.

Foto: Magnus Strömsten

Debatt2022-09-09 19:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hon hade det svårt i skolan, och kände hela tiden att hon misslyckades. Livet var tufft för den blyga flickan som klev in på Gotlands folkhögskola i Hemse. Fyra år senare var hon en utåtriktad, entusiastisk ung kvinna med färdiga studier och extrajobb på helgerna – full av tilltro till framtiden.

En deltagare på en folkhögskola i Kalmar län berättar om bättre självförtroende, personlig utveckling, nya vänner och skriver bland annat: "Jag har lärt mig att tänka positivt och se saker på ett annorlunda sätt än på det negativa sättet. Jag har också lärt mig att tänka utanför lådan som jag brukar oftast kalla det, men också lärt mig städa och tvätta helt på egen hand och allmänt vuxit som person till den människa som jag är idag."

Dessa sanna historier om två deltagare på allmän kurs är bara en bråkdel av de otaliga exempel som finns på vad folkhögskolan varje år gör för människor i vårt land. Fler än 22 000 personer studerade på folkhögskolornas allmänna kurs ifjol, för att därefter kunna gå vidare till ytterligare studier eller jobb. Vi vet att en slutförd gymnasieutbildning är den viktigaste faktorn för en stabil ställning på arbetsmarknaden.

För många är allmän kurs på folkhögskolorna och dess speciella undervisningsform precis den andra chans som behövs. Klimatomställningen vi behöver göra innebär att den gröna industrin växer och arbetsmarknaden skriker efter utbildad personal. Samtidigt behöver människor fler chanser att klara skolan och att vidareutbilda sig för att ta de jobb som finns. 

Trots det vill Sverigedemokraterna skära ned resurserna till folkbildningen med över en miljard kronor och dra ned på resurserna till allmän kurs. Och som om inte det var nog så har en framträdande sverigedemokrat i riksdagen föreslagit att studier på folkhögskola inte ska ge rätt till studiemedel från CSN och att det ska utredas hur alla folkhögskolor ska kunna läggas ned! 

Folkhögskolan är en omistlig del av vårt svenska utbildningslandskap. Det är obegripligt att Sverigedemokraterna vill minska resurserna med udden riktad mot allmän kurs. Folkhögskolan har i mer än 100 år bidragit till bildning och kultur i hela vårt land. Den är en oersättlig del av vår svenska demokrati. Vi är djupt oroade av Sverigedemokraternas återkommande angrepp på våra folkhögskolor, och vi frågar oss hur Liberalerna och Moderaterna ska kunna stå upp för folkhögskolorna i ett samarbete där Sverigedemokraterna kan bli det största partiet.