FortsĂ€tt följa Finland – Ă€ven i klimatfrĂ„gan

Sverige har tagit rygg pÄ Finland i Nato-frÄgan och bör ocksÄ följa grannlandets exempel nÀr det gÀller att klara klimatomstÀllningen, menar debattörerna.

"Hur mycket vi Àn vurmar för andra samhÀllsfrÄgor Àr vÄr gemensamma överlevnad trots allt det viktigaste", skriver debattörerna, som tycker att Sverige bör följa Finlands exempel i klimatfrÄgan.

"Hur mycket vi Àn vurmar för andra samhÀllsfrÄgor Àr vÄr gemensamma överlevnad trots allt det viktigaste", skriver debattörerna, som tycker att Sverige bör följa Finlands exempel i klimatfrÄgan.

Foto: Hanna Franzén/TT

Debatt2022-06-03 05:50
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I den sÀkerhetspolitiska turbulens som följt efter Rysslands olagliga aggressionskrig mot Ukraina tog Sverige rygg pÄ Finland in i den nordatlantiska försvarsalliansen Nato. I Sverige Àr opinionen djupt splittrad i huruvida detta Àr en klok strategi eller inte. Det fÄr framtiden utvisa. Det vi vet med vetenskaplig sÀkerhet Àr att klimatkatastrofen stÄr för dörren och med den riskerar miljontals liv gÄ till spillo nÀr ekosystemen kollapsar i brÀnder, stormar, extrem hetta och översvÀmningar. Detta Àr en Ànnu större sÀkerhetspolitisk frÄga. Det behövs ledarskap för att klara av klimatkrisen och Äterigen kliver Finland fram.

Med den övervÀldigande majoriteten 121-42 beslutade den finlÀndska riksdagen den 25 maj att landet skall vara klimatneutralt till Är 2035, helt i linje med IPCC:s rekommendationer. Till lagen fogas ocksÄ skrivningar om delmÄl med utslÀppsminskningar, stÀrkande av landets kolsÀnkor och ett samiskt klimatrÄd. Det som gör att Finland framstÄr som ett föredöme Àr att lagen gör klimatmÄlen bindande.

Sverige behöver nu Äterigen ta intryck av sitt grannland i öst. Om vi, som betrodd vetenskapsnation, vill visa globalt ledarskap mÄste vi följa det finlÀndska initiativet. IstÀllet för att, som klimatminister Annika StrandhÀll (DN 29/4), svÀva pÄ mÄlet om det Àr ens Àr möjligt att uppnÄ Sveriges Ätaganden i Parisavtalet krÀvs det nu att vi avsevÀrt vÀxlar upp. Vi behöver skÀrpa slutdatumet för vÄra nettonollutslÀpp till 2035, inrÀtta medborgarrÄd med klimatmandat, utlysa ett nationellt beredskapslÀge, ett sÄ kallat klimatnödlÀge, förÀndra det finanspolitiska ramverket för att möjliggöra historiskt stora förebyggande investeringar, styra mot lÀgre köttkonsumtion ÄterstÀlla vÄra vÄtmarker och föresprÄka hÄllbara pensionsinvesteringar, för att nÀmna nÄgra av de beslut som ett tydligt ledarskap kan Ästadkomma.

Socialdemokraterna, som statsbĂ€rande parti, har ett ansvar att se till att Sverige inte tappar farlig fart och tid i klimatomstĂ€llningen. Men klimatet tillhör inte ett enskilt parti. Som mĂ€nniskor i vĂ„r tids störa ödesfrĂ„ga behöver vi alliera oss över alla grĂ€nser, nationella, politiska och religiösa. Alla som har ögon att lĂ€sa med och öron att höra med vet vad vetenskapen varnar för. Det Ă€r nu det gĂ€ller. Innan det Ă€r försent. 

Hur mycket vi Àn vurmar för andra samhÀllsfrÄgor Àr vÄr gemensamma överlevnad trots allt det viktigaste.