Det är en glädjens tid för svensk skola. Efter många år av fallande kunskapsresultat visar kunskapsmätningarna Pisa och TIMSS 2015 nu början till en vändning. Detta är främst duktiga elever och lärares förtjänst, men det ger oss också bekräftelse på hur viktigt det är med fortsatt kunskapsfokus i skolan.
Resultaten från båda undersökningarna pekar också på att de reformer som Alliansen genomförde har haft positiv effekt. De årskullar som nu deltog i PISA och TIMSS var de första som gick i skolan när flera av våra kunskapsreformer trädde i kraft: mål och nationella prov i årskurs 3, betyg och nationella prov i NO och SO i årkurs 6 samt mattelyftet.
Nu är det viktigare än någonsin att vi inte lutar oss tillbaka utan stärker skolan ytterligare så att förbättringen fortsätter. Eleverna i svensk skola behöver:
Fler skickliga lärare. Vi måste bygga ut karriärtjänstereformen för att fler skickliga lärare ska få bra betalt och känna sig motiverade att stanna i yrket. Detta blir än mer viktigt då vi måste se till att det finns möjligheter och incitament för duktiga lärare att undervisa där de behövs som mest.
Mer tid i skolan. Det är anmärkningsvärt att svenska elever går färre timmar i skolan än elever i många andra länder. Detta måste förändras. Därför vill vi utöka undervisningstiden med en timme mer per dag och utöka matematikundervisningen med en timme mer i veckan i högstadiet.
Nolltolerans mot dåliga skolor. Ingen har rätt att utsätta elever för dålig undervisning, oavsett huvudman. Det finns skolor i dag där mer än hälften av eleverna inte klarar kunskapsmålen. Det är orimligt att dessa skolor år efter år tillåts fortsätta med sin verksamhet trots att de inte lyckas förbättra resultaten. Det är att svika eleverna och måste åtgärdas.
Moderaterna föreslår därför tydliga och mätbara nationella krav som skolor måste uppfylla. Om de misslyckas med detta ska staten kräva att åtgärder vidtas för att förbättra kunskapsresultaten. Det ska inte heller vara möjligt att ta ut vinst på en skola som inte når kunskapskraven. I ett sista steg ska staten ha möjlighet att ta över eller lägga ned skolor som sviker, oavsett vem som driver verksamheten.
Sverige behöver en plan för en starkare skola. Därför är det oroväckande att vi har en regering som verkar nöjd och säger nej till mer undervisningstid och mer matematik.
Sverige behöver i stället en regering som höjer ambitionerna för skolan ytterligare.