Framgångsrikt projekt i länet

Clowner i vården. Clownen Mike (Mikael Lovestedt) och clownen KaBom (Martin Ibohm) är en del av projektet Kultur och hälsa.

Clowner i vården. Clownen Mike (Mikael Lovestedt) och clownen KaBom (Martin Ibohm) är en del av projektet Kultur och hälsa.

Foto: Karl Nilsson

Debatt2015-12-11 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Projekt Kultur och hälsa beskrivs i Kalmar läns kulturplan 2015-2017, planen arbetades fram av den kulturberedning som då fanns i Regionförbundet. Som ordförande i beredningen och ansvarigt landstingsråd för psykiatrin var detta ett prioriterat område. Vi såg en stor potential att utveckla projektet Kultur och Hälsa tillsammans med kulturorganisationerna, landstinget, kommunerna och folkhögskolorna.

Under 2015 har projektet varit mycket framgångsrikt, inte minst tack vare de två engagerade projektledarna, Emma Gustavsson och Emma Angelin Holmén. I oktober fick vi möjligheten att var med på Mötesdagen Kultur och hälsa i Mönsterås där flera pilotprojekt redovisades. Ett av dem har genomförts tillsammans med Mönsterås Hälsocentral ”Kultur på recept”. ”Hur svårt kan det va”, var Hälsocentralens inställning. Med den inställningen blev det självklart en framgång. Den 12 november gästades soppscenen av Ewa Bojner Howitz på temat Kultur och Hälsa efteråt genomfördes ett samtal tillsammans med oss politiker från kommuner och landstinget om hur vi tillsammans ska arbetare vidare.

Under året har också flera spännande föreläsningar på temat Kultur och Hälsa genomförts på Kalmar läns museum:

”Längre och bättre liv med med kultur” med Gunnar Bjursell som är pionjär inom kulturmedicinsk forskning.

”Så gör kulturen oss friskare” med Svante Bäck, psykiatriker vid Västerviks sjukhus.

”Att medikalisera kulturen eller kultivera medicinen” med Christer Pettersson och Joar Björk som båda är läkare som är aktiva inom nätverket Hälsa, humaniora och medicin.

Framfångsrikt har också Clowner i vuxenpsykiatrin och dans för unga med nedsatt psykisk hälsa varit.

Nu fortsätter projektet under våren och avslutas med en konferens i september. Därefter kommer erfarenheterna av projektet att sammanfattas i en strategi för Kultur och hälsa i Kalmar län. Här ska vi använda oss av de positiva erfarenheterna från strategin Relevans som gäller Skola och Kultur. De goda och välfungerande exemplen från pilotprojekten i kommuner och landstinget ska implementeras i verksamheterna. Genom den förändrade ansvarsfördelningen för den regionala kulturen från regionförbundet till Landstinget Kalmar län finns goda förutsättningar att ytterligare utveckla samverkan mellan kultur, vård och omsorg.

Läs mer om