Gödselskatt ett dråpslag

Debatt2014-10-21 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så kom alltså det väntade förslaget Sveriges bönder bävade inför. Miljöminister Åsa Romson (MP) meddelande att regeringen nu har för avsikt att ytterligare straffbeskatta svenskt jordbruk i den kommande budgeten. Enligt hennes förslag ska regeringen utreda hur en gödselskatt kan införas från och med 2016.

Den dåvarande skatten på handelsgödsel kom en gång till för att finansiera den svenska spannmålsexporten. Senare användes den som ett skäl för att minska läckaget av gödning till vattendrag och att minska tillförsel av tungmetaller till jorden.

Den nya regeringen förefaller omedveten om att Sverige redan importerar drygt hälften av sin konsumtion av livsmedel och att många lantbrukare redan har kniven mot strupen, rent ekonomiskt. Alla pålagor i detta extrema läge innebär risk för ytterligare konkurser och i praktiken ett ökat behov av livsmedelsimport, huvudsakligen från länder där jordbruket inte lever upp till våra svenska miljö- och djurskyddskrav.

Regeringens politik kan därför bara leda till minskad inhemsk produktion, alltså nedläggningar av lantbruk. Detta slår dessutom mot svensk livsmedelsindustri och allt detta leder i förlängningen till en högre arbetslöshet.

Det problem regeringen säger sig vilja lösa är övergödningen av våra sjöar och vattendrag. Enligt deras retorik orsakas detta av handelsgödseln, vilket är ett antagande utan en starkare vetenskaplig grund. För det första så visar näringsläckaget en minskande trend ändå, dels beroende på den minskade spannmålsodlingen, men främst för att bönderna blivit allt mer effektivare i sin odling.

Sverige har tydliga miljöregler när det gäller spridning av både konstgödsel och naturgödsel ifrån våra lantbruksdjur. Det går dock inte att bortse ifrån att det i vissa områden med en hög djurtäthet, kan finnas en högre risk för näringsläckage. Detta är något svenska lantbrukare, tillsammans med myndigheter och rådgivningsorganisationer, arbetar med och man gör framsteg.

Tyvärr är detta resultatet av att låta ett litet miljöextremistiskt parti som MP diktera politiken för landsbygden.

Kanske tror miljöpartisterna att de, likt Robin Hood, står upp för och försvarar de stackars bönderna. Icke. Åsa Romson liknar mer Sheriffen av Nottingham, men i gröna kläder.

SD kommer konsekvent att försvara landsbygden och svenska bönders intressen. Vi motsätter oss skarpt ett återinförande av gödselskatten och uppmanar Alliansen att stå fast vid sin politik och stoppa dessa nya straffskatter tillsammans med oss. SD kommer att föra en politik som inte bara bevarar utan också utvecklar och stärker landsbygden.

Läs mer om