Halvsanningar om vården

Sjukhuset. S ger inte hela bilden.

Sjukhuset. S ger inte hela bilden.

Foto: Karin Hertz

Debatt2016-11-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna Lena Segerberg och Tomas Kronståhl försöker i VT 23/11 mörka de försämringar och den oro som deras partis politik skapat på sjukhuset i Västervik, genom att sprida halvsanningar om Alliansen.

Sanningen är att sjukhuset behandlats mycket styvmoderligt av den rödgröna landstingsmajoriteten. De har exempelvis vägrat fullfölja landstingsfullmäktiges beslut att inrätta samlade palliativa vårdplatser på Västerviks sjukhus. Alliansen har däremot presenterat över 70 förslag för att utveckla vården i hela länet, inklusive samlade palliativa vårdplatser.

Alliansen har också föreslagit att landstinget arbetar fram en långsiktig utvecklingsplan för hela hälso- och sjukvården, bland annat utifrån patientunderlag, rekrytering och kompetensutveckling. Vi vill säkerställa vården i hela länet. I vårt budgetförslag lägger vi in extra medel för hälsocentralerna och för att förbättra arbetsvillkoren. Dessa satsningar är inte minst viktiga för primärvården i Västervik, där många hälsocentraler idag tvingas hyra in personal.

Landstingets långvariga brister i personalpolitiken och de svårigheter man har att rekrytera personal har gjort att allt fler tjänster tillsätts med hjälp av bemanningsbolag. Så också på Västerviks sjukhus, där vakanserna bland sjuksköterskorna tidvis varit uppe i tio procent.

När den socialdemokratiskt ledda majoriteten efter sommaren fick panik över de skenande kostnaderna för inhyrd personal gjorde man ett tokryck och stängde 79 vårdplatser i länet, och hårdast drabbat blev Västerviks sjukhus. Vi ser effekterna, bland annat i form av längre vårdköer.

De rödgrönas syn på Västervik skiner igenom ibland. På landstingsfullmäktige nu i november debatterades bland annat de stängda vårdplatserna och avsaknaden av särskilda vårdplatser inom barn- och ungdomspsykiatrin. Vi i oppositionen riktade kritik mot att man stänger vårdplatser utan att ta hänsyn till patienternas behov. Svaret vi fick från landstingsrådet Linda Fleetwood (V) var att ”man inte kan ha vårdplatser i varenda liten buske”.

En liten buske. Så ser de rödgröna i landstinget på Västervik.

I sin debattartikel skriver Segerberg och Kronståhl också att sjukhuset får beröm från de studenter som går där som del av sin utbildning. Sanningen är att Västerviks sjukhus rasat från plats 2 till plats 14 på Sveriges Yngre Läkarförenings årliga AT-ranking.

Vi känner igen den rödgröna retoriken. Problem ska sopas under mattan och ytan ska poleras.

Men bakom kulisserna växer köerna. Beslut om att tillskapa samlade palliativa vårdplatser ignoreras. Vårdplatser stängs. Sjukhusets anseende bland yngre läkare sjunker. Att den rödgröna majoriteten tillåter detta ske kanske hänger ihop med att de ser på Västervik, och dess sjukhus, som ”en liten buske”.

Läs mer om