Med start i början av maj kan vi se fram mot ett pärlband av Pride-festivaler i städer runt om i hela Sverige. Pride-firanden spelar en viktig roll för att synliggöra och lyfta fram hbtq-personer i Sverige. Det är däremot inte tillräckligt för att den mångfald och öppenhet som vi vill se ska bli verklighet. En festivaldag eller helg, en parad eller manifestation löser inte ensamt de utmaningar hbtq-personer möter.
Sverige är ett av världens bästa länder att leva i för homo-, bisexuella och transpersoner. Inte minst har Moderaterna och Alliansen på flera sätt varit med och bidragit till detta till exempel genom att införa könsneutrala äktenskap och genom att ta bort krav på sterilisering för transpersoner som byter juridiskt kön. Självklart återstår mycket att göra. Men Hbtq-frågor handlar inte bara om lagar som stiftas i riksdagen.
Hbtq-frågor handlar också om vardagsfrågor som ligger nära och som kommuner och landsting har ansvar för. Det finns utmaningar som brist på kunskap, behov av bättre bemötande och ökat synliggörande. Det handlar om unga som mår dåligt, diskriminering på jobbet och om att få bli gammal på sina egna villkor. Det ska rimligen vara möjligt att leva öppet och bli bra bemött i hela Sverige. Kommuner och orter som är öppna och står upp för mångfald tjänar på det. Trots detta är det långt ifrån alla kommuner och landsting som lyft eller ibland ens diskuterat hbtq-frågor och den verklighet som den egna kommunen, eller regionen, erbjuder hbt-personer.
Kommuner och landsting kan åstadkomma mycket genom att jobba med frågor om bemötande, synliggörande, trygghet, anti-diskriminering och kunskap. Utgångspunkter i arbetet kan vara att unga hbt-personer ofta mår sämre än jämnåriga, att de första generationerna som haft chansen att leva öppet som hbt-personer nu börjar bli äldre och är i behov av omsorg, att många hbt-personer upplever bemötandet i sjukvården mindre bra och att det inte alltid är enkelt att vara öppen på jobbet. Åtgärderna och insatserna kan variera, det kan handla om kartläggning, policies, riktlinjer, utbildningssatser och förändring av attityder.
Att göra det möjligt att leva öppet som hbt-person i hela Sverige är något att sträva efter. Inte bara när det är Pride-festival eller parad i stan utan alla dagar hela året. Låt inte hbtq-personers livsvillkor bara reduceras till en dag eller helg om året.