Hög tid att skynda pÄ byggbranschens omstÀllning

Varje Är lÀggs mÄnga miljarder skattemedel pÄ upphandling av bygg- och anlÀggningstjÀnster. Samtidigt gÄr byggbranschens omstÀllning trögt och dess pÄverkan pÄ miljö och klimat Àr skrÀmmande stora. Kommunpolitikerna i VÀstervik kan skynda pÄ omstÀllningen genom att stÀlla miljökrav i sina upphandlingar, skriver företrÀdare för bygguthyrningsföretaget Cramo.

Byggbranschen, som stÄr för omkring en femtedel av Sveriges klimatpÄverkan, mÄste stÀlla om och det borde stÀllas hÄrdare krav i offentliga upphandlingar, menar debattören.

Byggbranschen, som stÄr för omkring en femtedel av Sveriges klimatpÄverkan, mÄste stÀlla om och det borde stÀllas hÄrdare krav i offentliga upphandlingar, menar debattören.

Foto:

Debatt2022-07-29 21:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Byggbranschen Àr en förutsÀttning för ett fungerande samhÀlle med bostÀder och modern infrastruktur. Branschen bygger framtidens klimatsmarta lösningar. Utan dem blir det inga nya jÀrnvÀgar, energieffektiva byggnader eller svenska batterifabriker. Men byggbranschen stÄr ocksÄ för omkring en femtedel av Sveriges klimatpÄverkan.

Varje Är investeras omkring 800 miljarder kronor i offentliga upphandlingar, och den vanligaste tjÀnsten som upphandlas Àr bygg- och anlÀggningsarbete. Det gör stat, kommuner och regioner till de största bestÀllarna av bygg- och anlÀggningsarbeten.

Ett av skÀlen till sektorns stora miljö- och klimatpÄverkan Àr att branschens traditionella tillvÀgagÄngsÀtt ofta inte nyttjar tillgÀngliga resurser och maskiner pÄ ett optimalt sÀtt. Eftersom det inte stÀlls tillrÀckliga hÄrda krav i upphandlingar har det hittills inte funnits incitament att göra annorlunda.

En fÀrsk Sifoundersökning som Cramo lÄtit göra visar att hela 75 procent av svenskarna vill se hÄrdare miljökrav i offentlig upphandling av byggtjÀnster. I samma undersökning framgÄr ocksÄ att 65 procent tycker att byggföretag borde hyra eller dela maskiner och utrustning för att minska sin miljöpÄverkan. Det finns alltsÄ ett stort stöd för mer hÄllbara upphandlingar.

HĂ„rdare krav kan handla om minskad pĂ„verkan frĂ„n material, anvĂ€ndning av hĂ„llbara brĂ€nslen eller klimatsmarta delningstjĂ€nster. 

Vi anser att det Àr hög tid att offentlig upphandling skyndar pÄ byggbranschens omstÀllning genom att:

‱ StĂ€lla högre miljö- och klimatkrav pĂ„ byggtjĂ€nster: Svenskarna förvĂ€ntar sig att det offentliga gĂ„r före och stĂ€ller hĂ„rda miljökrav.

‱ Gynna delningsekonomi: Vi behöver vĂ€rna alla resurser, sĂ„vĂ€l byggmaterial som utrustning. Genom att offentliga upphandlingar efterfrĂ„gar delningsekonomi kommer resursanvĂ€ndningen bli effektivare, exempelvis genom att man delar pĂ„ arbetsverktyg- och maskiner.

‱ AvsĂ€tta tid för kunskapsöverföring: Inom bygg- och anlĂ€ggningssektorn finns sĂ€llan utrymme att stanna upp och lĂ€ra sig av tidigare erfarenheter. Redan i upphandlingen bör det finnas krav pĂ„ att en viss andel av projektledningstiden gĂ„r till kunskapsöverföring.

Sverige har ambitiösa klimat- och miljömÄl och det finns ett stort folkligt stöd för att göra mer. Politikerna i VÀstervik kan bidra genom att lyssna pÄ vÀljarna och stÀlla hÄrdare miljökrav nÀr de upphandlar byggtjÀnster. DÄ kan en mer hÄllbar byggbransch vÀxa fram.