Med anledning av Alliansens debattinlägg om hörselvården (VT 18/3).
Den otroligt långa väntetiden till hörselvården står Kalmar för, så för gärna den fortsatta dialogen med ansvariga i söder. Väntetiden till Västervik är 2,5 månader och inget annat.
Alliansen förespråkar Östergötlands modell ”Vårdval”. Det handlar om anpassning av hörselhjälpmedel vid hörselnedsättningar med låg komplexitet. Ett regelverk har upprättats för hur verksamheten ska bedrivas. De privata aktörer som uppfyller kraven kan söka om auktorisation och utföra arbetet på uppdrag av landstinget. Sortiment, regelverk och patientavgifter är identiska med landstingets egna för alla aktörer. Dessa privata aktörer ägs samtliga av hörapparatleverantörer.
Låt mig förtydliga ytterligare vad HRF samt Socialstyrelsen har för synpunkter på detta. HRF har under lång tid kritiserat systemet med ”Fritt val av hjälpmedel”, som finns inom hörselvården i Stockholms län och Skåne, men även ”Vårdval” som finns i Östergötland samt Uppsala län. I en ny rapport, 2016-12-20, konstaterar Socialstyrelsen att Fritt val inom hörselområdet inte ökar valfriheten eller delaktigheten, eftersom marknaden domineras av ett fåtal aktörer som både äger hörselmottagningar och tillverkar hörapparater. Det finns starka ekonomiska incitament för mottagningarna att rekommendera sina egna hörapparater.
Socialstyrelsen ser också att audionomernas dubbla roller som vårdgivare och säljare står i konflikt med varandra samt att grundläggande principer om vårdetik är svåra att upprätthålla.
HRF vill ha valfrihet, Ja. Problemet är att ”Fritt val” samt ”Vårdval” inte har lett till större valfrihet. Snarare tvärtom. De flesta erbjuds bara hörapparater av ett märke – ägarkoncernens märke. HRF förväntar sig nu att regeringen tar Socialstyrelsens rapport på allvar, och ser till att Fritt val avvecklas.
Landstingets modell av hörselrehabilitering innebär att man bedriver all verksamhet med egen personal som arbetar med det upphandlade sortiment av hörapparater man har avtalat enligt offentlig upphandling och där man inte har något vinstintresse.
Landstingen i Kalmar Län, Region Jönköping samt Region Östergötland gör gemensamma upphandlingar av hörapparater. Under avtalstiden förnyas sortimentet löpande. I nuvarande avtal har vi med samtliga sju hörapparatföretag som finns i Sverige, med ett fullsortiment som passar alla från små till grava hörselnedsättningar.
Vi har 146 olika hörapparater att erbjuda våra patienter och det är det individuella audiologiska behovet hos patienten och den medicinska professionens bedömning som styr valet av hörapparat, inte en leverantör. Det kallar jag fritt val.