Inför sprutbytesprogram

Missbruk. Region Skåne vill att fler följer deras exempel och i sprutbytesfrågan.

Missbruk. Region Skåne vill att fler följer deras exempel och i sprutbytesfrågan.

Foto: Stian Lysberg Solum

Debatt2015-02-03 10:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkhälsomyndigheten presenterade nyligen en rapport om att sprutbyte bör införas i hela landet. Bakgrunden är att 800 narkotikamissbrukare årligen smittas av Hepatit C. Myndigheten har gått igenom vilka åtgärder som kan förbättra hälsan för denna utsatta grupp. Bland annat lyfts sprutbytesverksamhet, där missbrukare får tillgång till nya, rena nålar och sprutor. Det primära målet med sprutbytesverksamhet är att förebygga spridning av hiv och andra smittsamma sjukdomar. Men sprutbytesverksamheten handlar om så mycket mer än att bara dela ut rena kanyler, såsom rådgivning, testning och vaccination mot sjukdomen.

En av fördelarna med sprutbyten är att sjukvården kommer i kontakt med en grupp patienter som oftast inte hade sökt till vården på annat sätt. Många av dessa sprutnarkomaner lever i djup misär och kan i sprutbytesverksamheten fångas upp av sjukvården.Ett erbjudande om rena kanyler till sprutnarkomaner, som ofta lever under mycket tuffa förhållanden och djupaste misär, förhindrar att dessa smittas av sjukdomar som inte går att bota.

Att denna sammanblandning görs är en av anledningarna till att frågan om sprutbyte splittrar partierna. För några år sedan frågade exempelvis vår partikollega Catharina Elmsäter-Svärd (M) retoriskt vad är det som garanterar att de rena sprutor som delas ut inte säljs vidare eller återanvänds? Det finns förstås inga garantier för hur enskilda brukare gör. Men utan tillgång till rena sprutor så finns ju inget annat alternativ än att återanvända begagnade. På vilket sätt är det bättre?

Förra året berömde två andra moderata partikollegor, Hampus Magnusson och Anti Avsan, den restriktiva narkotikapolitiken i Sverige för att ha ett brett politiskt stöd och vara framgångsrik i en internationell jämförelse.

Att det politiska stödet har varit brett innebär tyvärr inte att de åtgärder som har vidtagits har varit bra. Och framgångsrikt? Sverige har visserligen färre brukare per tusen invånare än många andra länder, men samtidigt många fler dödsfall bland missbrukare.

En rädsla för att dela ut rena sprutor tolkas som att man vill legalisera narkotika – ingenting kunde vara mer fel. Vi vill att andra landsting och regioner lyssnar på slutsatserna i Folkhälsomyndighetens rapport och tar efter Region Skåne och inför sprutbytesprogram. Medan en del politiker sitter på höga hästar och menar att man inte ska "förse dem med redskap som faktiskt leder till döden" så försöker vi göra vad vi kan för att faktiskt hjälpa några av våra mest utsatta medborgare. Det är vår förbannade skyldighet som folkvalda politiker.

Läs mer om