Svar till ledarartikel i VT, skriven av Agnes Karnatz SNB, 22/5
Många har upplevt problem då journalinformation inte följer med när vi söker vård hos olika vårdgivare. Patienter har tvingats upprepa sin sjukhistoria om och om igen och personal lägga tid på att ringa eller faxa efter information. Nationell patientöversikt, NPÖ, är en lösning på det och målsättningen är att alla offentligfinansierade vårdgivare ska ha tillgång till komplett information, om patienten samtycker.
En ledare (22/5) återgav missvisande medieuppgifter om NPÖ, som ger bilden av att miljoner patientjournaler har kunnat läsas av nätläkare. Det stämmer inte. Inga journaler har spridits på det sätt som antyds.
NPÖ är en tjänst som Inera tagit fram på uppdrag av Sveriges landsting och regioner. Den ger vårdpersonalen tillgång till information de behöver för att kunna ge god och säker vård till en patient. Till exempel vårdhistoria, medicin, överkänslighet eller andra diagnoser. Hela hanteringen styrs tydligt av patientdatalagen. Förutom patientens samtycke krävs också att det finns en patientrelation och att det finns ett avtal mellan vårdgivarna och Inera. Tjänsten är avsedd för bruk i den offentligfinansierade vården och används av tusentals landstingsdrivna och privata vårdgivare.
Vad frågan egentligen gäller är att ett nätläkarbolag för två år sedan tecknade avtal med Inera om att kunna använda NPÖ, i enlighet med kraven för sammanhållen journalföring i patientdatalagen. Därefter har Inera gjort olika bedömningar kring möjligheten för så kallade nätläkarbolag att använda NPÖ, det vill säga det har varit svårt att bedöma om nätläkare ska räknas som offentligfinansierad vård.
Vi har därför gett olika besked till olika aktörer, vilket är olyckligt. Vi ser nu över riktlinjerna så att det ska vara klart och tydligt vad som bedöms som offentligfinansierad vård. Vår inriktning är att nätläkarbolag som finansieras av skattemedel ska bedömas som offentligfinansierad vård. Utöver detta har inga fel begåtts, och ingen har otillbörligen tagit del av journaluppgifter. Nationell patientöversikt fungerar som ett fönster där behörig vårdpersonal, efter samtycke från patienten, kan logga in och kan titta på information i de olika journalsystemen.
Givetvis välkomnar vi att fler diskuterar och engagerar sig i välfärdens digitalisering och dess utmaningar och möjligheter. Folk förväntar sig idag att välfärden ska dra lika stor nytta av digitaliseringen som andra sektorer. I grunden handlar det om att patienter ska kunna räkna med en god och säker vård som bedrivs utifrån tillförlitliga underlag och information oberoende av var man söker vård.