”Inga beslut om vården”

Västerviks sjukhus. Inga beslut är ännu tagna om cancervården.

Västerviks sjukhus. Inga beslut är ännu tagna om cancervården.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2016-06-15 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I den här artikeln vill vi förklara varför det finns ett behov i vissa fall att koncentrera länets canceroperationer till antingen Västerviks sjukhus eller Länssjukhuset i Kalmar. Förhoppningen är att debatten kan föras balanserat och sakligt.

1. För att uppnå kvalitet och säkerhet vid operationer krävs det att varje kirurg/ läkare får göra ett större antal ingrepp och operationer per år. Att som kirurg/ läkare bara få göra komplicerade ingrepp då och då ökar risken för komplikationer. Av det skälet är det nu aktuellt att behandlingen av ett fåtal cancerdiagnoser ska flyttas mellan Kalmar och Västervik.

2. För att inte ”avlöva” varken Västervik eller Kalmar ska det överlämnande sjukhuset kompenseras med annan cancerkirurgi. I förslaget som nu utreds kommer 10-15 ingrepp av njurcancer och 10-15 operationer av ändtarmscancer i Västervik att flyttas till Länssjukhuset i Kalmar. Samtidigt föreslås Västerviks sjukhus att utvecklas till ett länscentrum för stenkrossverksamhet samt öppen radikal prostataectomi. Förändringen innebär att Västerviks sjukhus kommer att behandla fler patienter jämfört med förra året. När det gäller ingrepp kring tjocktarmscancer kommer dessa att fördelas mellan de två sjukhusen, vilket innebär en ökning med cirka 25 operationer årligen i Västervik och motsvarande minskning i Kalmar.

3. För att garantera att Västerviks sjukhus även i framtiden ska fungera som ett komplett akutsjukhus kommer den kompetens som finns på sjukhuset att finnas kvar och fortsatta att användas i den operativa verksamheten. För att upprätthålla kompetensen kommer de berörda läkarna att erbjudas att antingen i Kalmar eller i Linköping delta i ett antal operationer varje år. I sammanhanget är det viktigt att veta att det i Sverige finns flera akutsjukhus, likt Västerviks, som inte kommer att operera dessa cancersjukdomar.

4. Enligt undersökningar stödjer länets patienter den här typen av utveckling. I Vårdbarometern uppger 89 procent av de tillfrågade att det är bra att vissa operationer koncentreras till enstaka sjukhus för att förbättra kvaliteten.

5. Innan det slutliga ställningstagandet sker av politiken i augusti ska hälso- och sjukvårdsförvaltningen genomföra konsekvensanalyser. Arbetsfördelningen ska vara gjord mellan sjukhusen och en plan finnas för att säkra kompetensen i sjukhusens akutuppdrag. Politiken vill därigenom se till att förändringarna sker på bästa möjliga sätt.

Sammanfattningsvis: 1) Inga beslut är ännu fattade, 2) Förslaget rör ett litet antal ingrepp/operationer, 3) Västervik som akutsjukhus ska säkerställas, 4) Västerviks sjukhus kommer vid en förändring få fler canceroperationer än idag, 5) Kring avstående råder en nästintill fullkomlig politisk enighet över blockgränserna.

Läs mer om