Inrätta forskningsprogram för kvinnors hälsa

För många kvinnor är smärta, obehag, psykiskt och fysiskt lidande en vardag. Fler kvinnor än män är sjukskrivna och det gäller både kort- och långtidssjukskrivning. Utmattningssyndrom har ökat hos kvinnor.

Fler kvinnor än män är sjukskrivna och det gäller både kort- och långtidssjukskrivning. Utmattningssyndrom har ökat hos kvinnor. Nu efterlyser skribenten mer jämställdhet i forskningen kring kvinnors hälsa och sjukdomar.

Fler kvinnor än män är sjukskrivna och det gäller både kort- och långtidssjukskrivning. Utmattningssyndrom har ökat hos kvinnor. Nu efterlyser skribenten mer jämställdhet i forskningen kring kvinnors hälsa och sjukdomar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-02-16 05:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt är rätten till en god, jämlik och jämställd hälsa på lika villkor grundläggande i vårt samhälle. Trygghet, närhet, tillit, valfrihet och kvalitet är viktiga värden i hälso- och sjukvården. Vården ska ha en helhetssyn på människan och ta hänsyn till såväl kroppsliga som själsliga behov.

Anledningen till kvinnors sjukskrivningar och utmattningssyndrom behöver uppmärksammas, forskas mer på, förebyggas och tas på allvar. Vården måste medvetet beakta könsskillnader mellan kvinnor och män eftersom det finns biologiska och fysiologiska skillnader. Kvinnor och mäns symptom och vårdbehov kan ta sig olika uttryck vid ett och samma sjukdomstillstånd, exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar samt stroke.

Idag genomförs de allra flesta studier på män, varför såväl läkemedels- som vårdforskning måste göras mer jämställd. Därför anser Kristdemokratiska kvinnoförbundet att det behöver inrättas ett forskningsprogram avseende kvinnors hälsa och sjukdomar, som ska stimulera forskning om sjukdomar, skador och besvär som främst drabbar kvinnor. Exempelvis gäller det PCOS, PMS/PMDS, lipödem, IBS, fibromyalgi, sköldkörtelproblem, benskörhet, vestibulit, endometrios, myom, menopaus/klimakteriebesvär, migrän, lupus/SLE, (kronisk inflammatorisk sjukdom), ME/CFS (neurologisk sjukdom), HPV, bröstcancer, utbrändhet samt utmattning.

Dessutom ska forskningsprogrammet stimulera forskning kring infertilitetsproblematik, förlossningsskador, missfall samt kvinnors hälsa under graviditet, förlossning och eftervård. Det är en långsiktig och viktig forskningssatsning som behövs göras nu för att på sikt få mer kunskap om kvinnors hälsa och sjukdomar.

Kvinnor ska inte behöva lida i onödan – vare sig på grund av brister i kunskap eller rätt kompetens. Bättre jämställdhet kräver att vi prioriterar kvinnovården.