När det behövs politisk handlingskraft och förutseende så klarar den rödgröna majoriteten inte situationen. Personalsituationen är alarmerande och ekonomin en katastrof. Boksluten visar stora underskott i verksamheterna men det är bara "sista raden" som kommenteras av landstingets politiska ledning, S,V och MP, där statsbidragen kompenserar förvaltningarnas underskott.
Likaledes var det underskott 2002 efter socialdemokratiskt styre. På fyra år vände den borgerliga majoriteten underskottet 194 miljoner till ett överskott på 197 miljoner .Nu är det dags igen. Åter har den rödgröna majoriteten inte lyckats hålla ordning på finanserna.
Orsakerna är flera men den bristande personalpolitiken är uppenbart bidragande. Ingen planering och förutseende för att medarbetarna blir äldre och pensioneras. Inga tankar på att man flyttar, byter arbetsgivare eller byter yrke. Pensionering är en del som ändå borde vara förutsägbar även för de rödgröna.
Åtminstone stod det klart för dom två tjänstemän som genomförde en prognos 1995-96 avseende framtidens personalbehov och förändringar relaterat till yrken, ålder och förväntad pensionering. Då konstaterades att efter 2010 skulle man få problem med personalförsörjningen. Nu sex år senare så vet vi.
Vad har S, V, MP gjort för att undvika dagens situation? Inget .Bara konstaterat att det är lika över hela landet. Således fanns det en prognos men inget ansvar, handlingskraft och förutseende hos de rödgröna. Nu finns det inte personal för att bemanna avdelningarna fullt ut och ekonomin är åter katastrofal. Konsekvenserna drabbar skattebetalarna som får en försämrad tillgänglighet med färre personal och färre vårdplatser.
Västerviks sjukhus skall genomgå stålbadet och invånarna får ta konsekvenserna. Cancerkirurgins centralisering drabbar norra länet hårt. Framför allt kvinnorna kommer att drabbas av den rödgröna majoritetens oförstånd och brist på konsekvensförståelse. All ändtarmscancer skall opereras i Kalmar vilket drabbar båda könen. Gynekologisk cancer växer inte sällan över på ändtarmen vilket samopereras av gynekolog och bäckenbottenkirurg vilken finns i Kalmar och kan då inte enkelt kallas in.
Unga kvinnor ska vården ge den bästa och mest kvalificerade vården vid förlossning i Västervik precis som i Kalmar. Vid komplikationer med djupa bristningar i bäckenbotten sker likaledes samoperation mellan gynekolog och bäckenbottenkirurg, vilken då finns i Kalmar. Vem skall åka till vem? Kirurgen till Västervik eller kvinnan till Kalmar? Ansvarig politiker, landstingsrådetet från Västervik Lena Segerberg, begriper inte heller att ambulansen kommer att bli ännu mer belastad. Om modern med förlossningskomplikationerna skall opereras i Kalmar, skall då det nyförlösta spädbarnet skiljas från modern eller åka i samma ambulans eller kanske i en egen? Konsekvensinsikt efterfrågas.