Stora insatser görs frĂ„n statligt hĂ„ll för att vĂ„rden ska vara jĂ€mlik oavsett vart du befinner dig. Faktum kvarstĂ„r dock â saknar du utbildning över grundskolenivĂ„ sĂ„ Ă€r sannolikheten stor att du dör fyra till fem Ă„r tidigare Ă€n den med eftergymnasial utbildning. I Kalmar lĂ€n Ă€r motsvarande skillnad i förvĂ€ntad genomsnittlig livslĂ€ngd fem Ă„r. Bör vi inte Ă€ndra tankesĂ€tt och fokusera pĂ„ jĂ€mlik hĂ€lsa, istĂ€llet för jĂ€mlik vĂ„rd?
I Ă„r uppmĂ€rksammade WHO under vĂ€rldshĂ€lsodagen sĂ€rskilt mĂ„let att jĂ€mna ut olikheterna i hĂ€lsa och livslĂ€ngd runt om i vĂ€rlden. Skillnaderna i livslĂ€ngd Ă€r dramatiska ur ett globalt perspektiv, men Ă€ven ett av myndigheterna erkĂ€nt problem i Sverige. Ăkningen av livsstilssjukdomar Ă€r störst i socioekonomiskt utsatta omrĂ„den. I SCB:s rapport âSkilda vĂ€rldar â det demografiskt delade Sverigeâ frĂ„n 2018 konstaterar man att âDet Ă€r inte bara en skillnad i antalet berĂ€knade levnadsĂ„r utan det finns ocksĂ„ en skillnad i antalet Ă„r med lĂ„ngvarig ohĂ€lsa som medför aktivitetsnedsĂ€ttning.â
Var fjÀrde svensk riskerar enligt Socialstyrelsen idag att dö i förtid pÄ grund av ohÀlsosamma kostvanor. Vi mÄste i det rÄdande lÀget anvÀnda alla tillgÀngliga resurser för att vÀnda den skenande utvecklingen av livsstilsrelaterade sjukdomar.
En av de viktigaste anledningarna till att vi Àter pÄ ett sÀtt som pÄverkar vÄr hÀlsa negativt Àr okunskap, vÄr hÀlsa pÄverkas i större utstrÀckning Àn de flesta tror av utbildningsnivÄ, ekonomiska förutsÀttningar och bostadsort. Food Pharmacy har dÀrför initierat den ideella föreningen Frisk mat för att belysa möjligheten att anvÀnda den offentliga mÄltiden som en utbildningsinsats. Genom att höja kvaliteten pÄ offentliga mÄltider kan vi förebygga ohÀlsa. Barn som tidigt lÀr sig att Àta nyttigt i skolan tar med sig detta hem till sin familj. Vuxna som serveras bra mat i kontakt med vÄrd och omsorg fÄr referenser pÄ hur man bör Àta för att följa de kostrÄd som bidrar till att hÄlla oss friska.
Idag finns det insatser för att frÀmja en hÀlsosam skolmÄltid, det saknas dÀremot liknande engagemang kring maten i vÄrd och omsorg. Vi önskar dÀrför stÀlla följande krav pÄ vÄra beslutsfattare gÀllande all mat som serveras i offentlig regi:
1. Att instifta en kontrollfunktion likt den som finns kopplad till livsmedelshygien, men kopplad till matens nÀringsriktighet. DÄ sÀkerstÀlls att den skattefinansierade maten hÄller hög och jÀmstÀlld kvalitet oavsett vart man bor.
2. Att det liknande skollagen inrÀttas lagkrav pÄ matens nÀringsriktighet inom vÄrd och omsorg. All mat som lagas i offentlig regi borde anses lika viktig i lagens mening.
3. Att kunskapsutbyte mellan olika offentliga instanser frÀmjas. Det finns mÄnga föredömliga kök runt om i landet vars kunskap bör vÀrnas och spridas vidare till de som behöver den.
Borde vi inte kunna krÀva tydligare insatser för att frÀmja en sund och jÀmlik kost i offentlig sektor? Frisk mat behöver inte kosta mer och kan i förlÀngningen ge stora besparingar för samhÀllet, bÄde vad gÀller personligt lidande och ur ett ekonomiskt perspektiv.