Jo, elbilen är fortfarande en god idé

Oslo  20160208.
Elbiler og hybridbiler til lading i garasjeanlegg i Oslo mandag. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT / kod  20520

Oslo 20160208. Elbiler og hybridbiler til lading i garasjeanlegg i Oslo mandag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT / kod 20520

Foto: Åserud, Lise

Debatt2017-08-10 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anders L. Larsson skriver i sitt inlägg i VT 5/8 att elbilar endast framstår som en god idé om man endast är kapabel att tänka så långt näsan räcker. Tyvärr presenterar han sedan en argumentation som endast går ihop om man utövar en mental ansträngning på motsvarande nivå.

Anders resonemang utgår i att det faktum att elbilar idag kostar mer än traditionella och att det därför åtgår mer resurser, vilket inte skulle kompenseras av de minskade utsläppen av fossila bränslen. Det är ett resonemang som är sant, om man just tänker väldigt kortsiktigt: För det första så är prisläget på elbilar ett exempel på att ny teknik, precis som i alla områden, alltid är dyrare. Det är naturligtvis inte en permanent situation, och vi ser redan hur priserna sjunker, både i takt med att tekniken, framförallt batteritekniken förbättras samt att marknaden anpassar sig. Det sistnämnda är viktigt att ha med i resonemanget - att något kostar dubbelt så mycket på marknaden betyder inte att saken kräver dubbelt så mycket resurser att tillverka utan är en effekt av tillgång och efterfrågan. Detta gäller även resonemanget till löner och resursuttag för att betala för dessa högre kostnader. Det är inte intressant ur ett resursperspektiv vad prislappen är på bilen eller hur den betalas, endast hur mycket resurser som åtgår för att bygga bilen och detta minskar kontinuerligt och kommer förmodligen inom några år vara mindre än de år som går för att bygga ett traditionellt fordon.

Larsson går också in på något konstigt resonemang om att även drifkostnaderna skulle vara högre på en elbil, vilket är ett konstigt påstående då elbilar är betydligt enklare konstruerade en traditionella och därför mycket enklare att serva och mindre felbenägna.

Det viktiga är ju dock att tänka längre än den där näsan. Övergången till elbilar är en strukturell förändring av en enorm skala som tar tid, men den måste börja någonstans, den fulla effekten av övergången blir inte verklig innan större delen av bilflottan bytts ut och då marknaden stabiliserats. Under denna övergångsperiod behöver vi kanske vara rationella. Genom att fler privatbilar blir elbilar kan vi således utnyttja den olja som vi faktiskt använder användas just i de områden där det kommer ta längst tid att få alternativ teknik att fungera fullt ut.

Sammanfattningsvis verkar det som att Anders har svårt att se skillnaden mellan privatekonomi och samhällsekonomi och skillnaden mellan marknadspris och resurskostnad. Ja, det är en utmaning i vårt rådande ekonomiska system att genomföra strukturella förändringar av den här typen vilket problemet Anders ser är en illustration av. Det betyder dock inte att det finns ett problem i det grundläggande konceptet att vi behöver frångå fossila drivmedel så snart som möjligt och att elbilar som fenomen därför skulle vara en dålig idé.

Läs mer om