Jobbkurser kan ge medel till studieförbunden

"Den fritidsverksamhet som är tillräckligt attraktiv överlever utan statsbidrag – det borde gälla samma för Vuxenskolan, som annars kanske ska se över sitt utbud. Ett tips är att i så fall rikta in sig mer på sådant som leder till jobb, om de önskar öka chanserna för höjda statsbidrag", skriver moderaterna Carl Dahlin och Lars Engsund i sin slutreplik i debatten om minskade anslag till studieförbunden.

De flesta får räkna med att betala sina hobbys ur egen ficka, påpekar moderaterna Carl Dahlin och Lars Engsund och tipsar Vuxenskolan att rikta in sig på kursverksamhet som leder till jobb.

De flesta får räkna med att betala sina hobbys ur egen ficka, påpekar moderaterna Carl Dahlin och Lars Engsund och tipsar Vuxenskolan att rikta in sig på kursverksamhet som leder till jobb.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2023-10-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Slutreplik på "Svårt att se hur ni nedlåter er till att ironisera".

Lisbeth Lennartsson, det forna centerpartistiska kommunalrådet från Borgholm tillika Studieförbundet Vuxenskolans ordförande, ifrågasätter våra kunskaper kring Vuxenskolans utbud. Varför det är intressant att framhålla Lennartssons partitillhörighet är för det första för att hon själv inte kan hålla sig borta från att kritisera regeringens reformer i tidningen, liksom för det andra att poängtera det nära band som finns mellan centerrörelsen och Vuxenskolan.

Faktum är att, utöver några representanter från de partier som är knutna till studieförbunden, är det ingen som beklagat sig över att regeringen ger minskade anslag till studieförbunden i årets budget och istället prioriterar yrkesutbildningar och andra utbildningar som leder till jobb före ”feel good”-hobbykurser, som bland annat Vuxenskolan erbjuder. Alla utom de ”närmast sörjande” verkar ha full förståelse att i dessa tuffa tider går det inte att ge allt till alla, varför också regeringen väljer att prioritera insatser som leder till jobb. Dessutom är det ju faktiskt så att studieförbunden inte blir barskrapade bara på grund av att anslagen minskar – bland annat för att komma till bukt med det omfattande fusk som under åren avslöjats, även om det låter annorlunda ibland.

Men åter till Lennartssons tydliga frustration kring vår kunskap kring kursutbudet på Vuxenskolan. Med en lätt koll på deras hemsida konstaterar vi att man erbjuder akvarellmålning (Kalmar), linedance (Lindås), byforskning (Emmaboda), fermentering (Vimmerby), fröodling (Nybro), chokladtillverkning (Ljungbyholm), knyppling (Vimmerby), yoga (Borgholm), silversmide (Långasjö), tova tomtar och vävstuga (Västervik) samt mycket mer inom området ”hobby”. Att presentera detta utbud är knappast raljant, det är ju fakta alla själva kan inhämta via Vuxenskolans egen hemsida.

De flesta av oss andra kan inte räkna med statliga subventioner på våra hobbys, om det är exempelvis ishockey, fallskärmshopp, dans eller gitarrlektioner. De allra flesta av oss får nämligen betala sådant ur egen ficka. Men, hav förtröstan! Nu har ju ett ytterligare jobbskatteavdrag införts som innebär cirka 14 000 kronor mer om året för en familj bestående av två vuxna, som exempelvis är polis och sjuksköterska. Alla pensionärer som jobbat får också skattelättnader upp emot 3 500 kronor. Dessa pengar går ju utmärkt att använda till att betala för sin hobby med.

Dessutom, den fritidsverksamhet som är tillräckligt attraktiv överlever utan statsbidrag – det borde gälla samma för Vuxenskolan, som annars kanske ska se över sitt utbud. Ett tips är att i så fall rikta in sig mer på sådant som leder till jobb, om de önskar öka chanserna för höjda statsbidrag vill säga.