Julfrid även för utsatta kvinnor

KVINNOMISSHANDEL. Varje år dör 15-20 kvinnor till följd av våld i en nära relation.

KVINNOMISSHANDEL. Varje år dör 15-20 kvinnor till följd av våld i en nära relation.

Foto: Robert Henriksson

Debatt2015-12-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är skönt med julledighet. Men inte för alla. När familjen är ledig och mer isolerad från arbetskamrater och vänner är många mer utsatta för våld än övrig tid. Hemmet är den farligaste platsen för kvinnor att vistas i.

Hoten i samhället har den här hösten blivit påtagliga och begränsat allas vår vardag. Idrottsmatcher, konserter eller resor, trevliga inslag i vår fritid, har vi övervägt om vi vågar eller vill göra på ett sätt som vi inte är vana vid. Det är för de flesta av oss nytt och obehagligt. Men det är inte nytt för alla. Många kvinnor lever varje dag i rädsla för hot och våld, i en så utsatt position att nästan varje steg i vardagen påverkas.

Arbetet mot våld i nära relationer, där kvinnor är överrepresenterade, har pågått i decennier. Men vi är långt ifrån färdiga. Målet är att ingen människa ska behöva leva i rädsla för att bli slagen. Det finns idag en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Den har lett till förbättringar och är till stor del genomförd. Centerpartiet vill fortsätta det arbetet och se en nollvision för våld i nära relationer och sexualiserat våld.

För att nå dit behövs en ny nationell handlingsplan med mätbara mål. Där ett och samma tydliga uppdrag ges till alla berörda myndigheter med skarpa krav på uppföljning och utvärdering för att nå nollvisionen. En handlingsplan ska täcka allt från förebyggande till akuta insatser. Arbetet måste ha en helhetssyn och ske i samverkan mellan bland annat polis, socialtjänst och rättsväsendet i hela landet.

När myndigheter missar de signaler man får från våldsutsatta så får det katastrofala följder. Mellan 15-20 kvinnor mördas varje år. Det måste vi göra allt för att förhindra. Exempel på åtgärder som krävs: obligatoriska hot- och riskbedömningar, stärkt brottsoffersstöd efter polisanmälan, besöksförbud och andra personskyddsåtgärder och att fler personer som jobbar i yrken som kommer i kontakt med våldsutsatta måste ha grundläggande kunskaper om våld.

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon som har öppet dygnet runt för dig som utsatts för hot och våld eller känner någon som är utsatt. Ditt samtal kostar inget och syns inte på telefonräkningen.

Med önskan om en fridfull jul.

Läs mer om