Knappast jämlik sjuk(v)ård

Debatt2017-08-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en debattartikel den 28 juli påstår sig Linda Fleetwood och Karin Rågsjö från Vänsterpartiet ”stenhårt” driva kravet på en jämlik sjukvård. Hur ser det då ut i det landsting Linda Fleetwood själv är med och styr i den rödgröna majoriteten?

Vid länets tre sjukhus stängdes på grund av personalbrist förra året närmare 80 vårdplatser, många av dem har förblivit stängda. Utöver detta har ytterligare cirka 80 vårdplatser i år sommarstängts. Hälsocentralerna i Ankarsrum och Gamleby är beroende av inhyrda stafettläkare. I Överum är Linda Fleetwood medansvarig för att majoriteten stängt hälsocentralen.

Det är knappast jämlik sjukvård när våra länsinvånare förnekas fast läkarkontakt eller att kunna gå till läkaren på sin egen ort.

Sverigedemokraterna har i landstinget lagt förslag om satsningar om 80 miljoner kronor extra för att öka attraktiviteten för vårdyrkena och för att kunna återöppna de stängda vårdplatserna vid länets tre sjukhus. Detta ska gå hand i hand med effektivisering av den icke vårdrelaterade administrationen till förmån för en satsning på medicinska sekreterare. På så sätt ska läkare och sjuksköterskor kunna ägna sig helt åt sitt vårdande arbete istället för åt administrativt arbete. Med dessa åtgärder skulle vi också snabbt minska behovet av dyra bemanningsbolag.

Dessa förslag röstade Linda Fleetwood och Vänsterpartiet nej till. Vänsterpartiet har också vid upprepade tillfällen röstat nej till vårt förslag till satsning på att införa gratis hälsokontroll och hälsosamtal för alla länsinvånare det år man fyller 30, 40, 50 och 60 år. Eftersom hälsoproblem ofta grundläggs tidigt i livet är detta ett viktigt sätt att förebygga framtida sjukdomstillstånd och även långsiktigt minska samhällets kostnader. Det är också en väldigt tydlig åtgärd för ökad jämlikhet, men Linda Fleetwood röstade alltså nej.

Kanske är denna ovilja till konkreta åtgärder dock naturlig för ett parti som ser skattehöjningar och förbud för privata vårdgivare som lösningen på sjukvårdens problem. Ett parti som dessutom arbetar för oreglerad invandring till Sverige, trots de allvarliga problem de senaste decenniernas massinvandring till Sverige orsakat, även i form av ökat tryck på sjukvården.

I motsats till detta vill Sverigedemokraterna kraftigt minska den resurskrävande asyl- och anhöriginvandringen. Vi tillför på detta sätt 8 miljarder kronor extra till landstingens och kommunernas hälso- och sjukvård. För vårt landsting innebär det omkring 100 miljoner kronor extra till sjukvård, tandvård och psykiatri.

Medborgarna i Kalmar län har rätt att kräva en sjukvård präglad av högsta kvalitet, patientsäkerhet och tillgänglighet. Då fordras, istället för floskler om skattehöjningar och förbud mot privata vårdgivare, en ansvarsfull politik. Det innebär handfasta åtgärder för goda villkor och god arbetsmiljö för dem som arbetar inom vårdyrkena. Sverigedemokraterna är beredda att ta ansvar för detta.

Läs mer om