I en artikel den 23 mars fortsätter Landsbygdsrådet den viktiga diskussionen kring hur fler ska kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter. I artikeln riktas ett antal frågor och påståenden runt den modernisering av näten som Telia genomför och det är därför angeläget att räta ut några av de frågetecken som fortsatt verkar finnas.
För det första menar Landsbygdsrådet att det är ”konstigt” att vi på Telia pekar på att en uppkoppling via fiber är att föredra om man har möjlighet till en sådan och att mobilnäten kan tjäna som ett bra komplement till denna. Det är i själva verket inte det minsta konstigt. Att koppla upp sig via fiber innebär att man använder den snabbaste och mest stabila tekniken för uppkoppling som finns. Men för alla som idag saknar möjlighet att göra detta är en mobil uppkoppling det bästa och mest framtidssäkra alternativet, betydligt mer modernt och driftsäkert än en uppkoppling via de delar av kopparnätet som är aktuella i den här övergången. I likhet med fiber ger mobilnäten dessutom generellt högre hastigheter än uppkoppling via kopparnätet.
Vidare påpekar Landsbygdsrådet att hastigheten i kopparnätet varierar. Och just så är det. För kunder som bor nära en station kan hastigheten vara fullt acceptabel, till och med mycket bra. För andra på ”samma nät” men med längre avstånd till stationen är hastigheten på uppkopplingen desto sämre. Gemensamt för båda dessa kategorier är dock att de delar av kopparnätet som berörs av den här övergången består av föråldrad teknik som inte är framtidssäker och att kunderna därför riskerar att stå helt utan uppkoppling om kopparnätet går sönder. Den problematiken finns inte i mobilnätet.
Vad avser mobiltäckningen är det förståeligt att det finns frågor och även oro. Jag vill därför ta tillfället i akt att upprepa mig: De svenska mobiloperatörerna satsar miljarder på utbyggnad vad avser såväl täckning som kapacitet. Om man upplever Telias täckning och/ eller kapacitet som bristfällig finns det andra alternativ på marknaden. Det är den samlade marknaden som utgör alternativet till kopparnätet och vi på Telia kommer genom aktiv men neutral vägledning guida berörda konsumenter och företag till den lösning som passar respektive kund bäst. Alla kommer att erbjudas en lösning genom oss på Telia eller genom någon annan på marknaden.
Låt mig också påminna om att alla som väljer Telias lösning och har behov av en yttre antenn kommer att erbjudas en sådan. Det innebär att möjligheten till god täckning ökar väsentligt.
Till sist: I det erbjudande kring bredband via mobilnätet som Telia riktar till de av våra kunder som berörs av övergången ingår en väl tilltagen surfpott. Det innebär att fler, i och med möjligheten till högre hastigheter, kan såväl surfa som till exempel streama rörlig bild eller genomföra webbmöten i större utsträckning än vad de idag har möjlighet att göra via kopparnätet.