Krisen kommer att ta slut

MJÖLKKO. Det är svåra tider för Sveriges mjölkbönder, men förr eller senare vänder det.

MJÖLKKO. Det är svåra tider för Sveriges mjölkbönder, men förr eller senare vänder det.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2015-11-20 04:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2015 har varit svårt för oss mjölkbönder. Vi får dåligt betalt för vår mjölk och kämpar med höga kostnader och krångliga regler. Vissa skyller på Arla och säger att de bara satsar på utlandet och inte bryr sig om oss.

Det stämmer inte. För det är vi bönder som är Arla. Men vi har varit dåliga på att berätta vilka vi är och vad vi betyder för Sverige och Kalmar län. I Sverige finns det ungefär 4400 mjölkbönder och 3200 av oss är Arlabönder. Sju av tio svenskar har en Arlabonde som närmsta bonde.

På grund av den stora importen av främst ost och yoghurt så går det inte att sälja all vår mjölk i Sverige. Överskottet – cirka 900 miljoner kilo mjölk, motsvarande 1 000 gårdar med 100 kor – exporterar Arla. Det här gör det möjligt att vara mjölkbonde i nästan hela Sverige, oavsett om man har 500 kor utanför Stockholm eller 15 kor utanför Västervik. I och med att Arla exporterar cirka 30 procent av vår mjölk så är världsmarknadspriset viktigt.

Sedan 2014 är det väldigt lågt beroende på tre saker: Ryssland bojkottar all mat från EU, Kina har nästan slutat importera mejeriprodukter och EU har avskaffat sina mjölkkvoter. Den globala produktionen av mjölk har ökat samtidigt som efterfrågan har minskat. Resultatet? Mjölkpriset rasar och vi får mindre betalt.

I VT:s ledare den 17 november skriver Greger Ekman att ”medlemsavdelningar inom Arla” förgäves har jobbat för att svenska Arlabönder ska få 40-45 öre extra för alla förpackningar med ursprungsmärkningen Sverigekannan. Sanningen är att förslaget kom från ett fåtal medlemmar i en enda krets. De fick stort utrymme att driva sin fråga, men fick inte något gehör från övriga förtroendevalda. Arla är ett kooperativ med ett och samma mjölkpris till alla ägare. Den principen har gällt i 100 år och gäller tills en majoritet av oss beslutar något annat.

Som de flesta bönder är jag optimist. Den här krisen kommer ta att slut och priset kommer gå upp. Men jag är också realist, och när nästa kris kommer måste vi vara beredda. Vi måste få möjlighet att konkurrera på lika villkor med mjölkbönder i andra länder, och det måste bli lättare att driva lantbruksföretag.

Här har regering och riksdag väldigt mycket kvar att göra. Alla som såg Uppdrag granskning förra onsdagen förstår nog hur lite regeringen har gjort. Här har Greger Ekman flera goda poänger, och trots det tuffa läget skrattar jag gott när han skriver ”När Bucht säger att han tror på svensk mjölk så får man nästan känslan att han ser de tomma ladugårdarnas potential som stativ för solcellspaneler”.

I slutändan är det du som konsument som bestämmer hur det går för oss. För det är vi som är Arla, och allt Arla tjänar går tillbaka till oss. Och på köpet bidrar du till att Sverige och Kalmar även i framtiden kommer ha öppna landskap, en blomstrande landsbygd och livs levande mjölkbönder.

Nu på fredag står jag och en kollega på Stora Torget i Västervik. Vi hoppas att du kommer och tar en fika och pratar med oss om framtiden för svenska mjölkbönder.

Läs mer om