Tänk om det varit Naturvårdsverket och inte Skolverket som ansvarat för skolorna? Kanske hade det låtit så här:
"Den utbildade läraren är en allt mer sällsynt art i vårt land. Många har pensionerats, över 11 000 lärare är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa och 40 000 har bytt skolan mot andra miljöer. Återväxten är dålig även om söktrycket till lärarutbildningen nu ökar något. Om det räcker för att behålla ett starkt, livsdugligt bestånd när många lärare drabbas av det mycket smittsamma "dokumentationsviruset" som effektivt tar död på lärarens undervisningsfokus är oklart.
Fortfarande finns dock utbildade och undervisande lärare på skolorna. Störst är populationen vid utbildningsorter, något mindre vanligt förekommande på landsbygden och mer sällsynta i lågelönekommuner. Lärarens utseende varierar. Vid perioder med nationella prov samt sista delen av terminen har läraren ofta krökt rygg med flackande och tidvis trött blick. I terminens början en rakare hållning, ibland också med stuns i steget. De flesta är av kvinnligt kön och arbetar enligt lönekriteriet "ju kortare elever desto lägre lön".
Läraren känns igen på att dess småspringande gångart mellan bänkarna eller det långa löpsteget i skolans korridorer där de flesta vikariat för sjukfrånvarande personal blir lösta. När eleverna har rast kan man se läraren i kön till skolans personaltoalett, på skolgården för tillsyn av eleverna eller i flock vid kopieringsmaskinen när papperstrassel stoppat all kopiering och därmed effektivt ändrat på kommande lektioners innehåll.
Efter att eleverna gått hem göms läraren bakom nationella prov, IUP:er, åtgärdsprogram, blanketter – all den dokumentation som idag är bevis för en framgångsrik skola. I perioder går läraren in i dvala, vanligast vid konferenser och föreläsningar. På studiedagar ses de bära på möbler eller dammvippa i de förråd och trapphus som glömdes vid upphandlingen av städ. Lärarens största hot är låga löner, dokumentationshysteri och kommunal budget i kombination med politiska snedsteg på riksnivå.
Arten är fortfarande decimerad, den undervisande läraren har påtagligt trängts undan av den mindre effektiva "administratören" som i kombination med dokumentationsviruset riskerar slå ut en hel lärargeneration. Det finns visst hopp då många insett att utan utbildade lärare, ingen fungerande skola. Punktinsatser för att rädda läraren har gjorts, framför allt på nationell nivå. Några kommuner försöker bevara arten via lokala lönelyft till alla lärare och gör försök att rensa lärarens kateder från onödiga arbetsuppgifter för att säkra artens fortlevnad."
Många lärare är idag sjukskrivna eller arbetar med annat, ett samhällsproblem som tyvärr beror på dåliga förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Med rätt åtgärder som minskar arbetsbelastningen och höjer lönerna är jag övertygad om att fler väljer läraryrket – både bland utbildade lärare och studenter som står i startgroparna till sitt yrkesliv.