Kronståhls svar är historia

Jonas Jalkteg. Westerwikspartiets ordförande svarar Tomas Kronståhl.

Jonas Jalkteg. Westerwikspartiets ordförande svarar Tomas Kronståhl.

Foto: Steiner Anders

Debatt2016-09-19 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Tomas Kronståhls inlägg (8/9). Det kommunalrådet beskriver i inledningen av sin debattartikel är historia. För det är inte så det ser ut idag. Det har hänt mycket de senaste 20 åren.

Som aktiv ledare inom föreningslivet så kan jag själv vittna om att det är inte så lätt att driva en förening idag, då förutsättningarna har förändrats radikalt, jämfört med hur det var på 80- och 90 talet. För att en förening skall kunna bedriva sin verksamhet idag så räcker det inte med det föreningsbidrag och aktivitetsstöd som kommunalrådet säger har blivit mera rättvist.

En förening måste driva en mindre affärsrörelse, där man säljer allt möjligt, alltifrån godis, kakor, korv, underkläder, kryddor och lotter, där ett fåtal medlemmar gör stora insatser. De flesta idrottsföreningarna måste också arbeta för att lokala företag skall sponsra föreningarnas verksamhet.

Westerwikspartiet är mycket positiva till förändringar och att det görs nya investeringar. Men för att det skall bli bra och rättvist så är det oerhört viktigt att innan man tar beslut om förändringar så bör man ha vetskap om att vårt livsstilsmönster har förändrats över tid.

Det har gjorts många investeringar, men de har också kostat mycket pengar. Det kommunalrådet inte redovisar för medborgarna, är att man finansierar investeringarna med lånade pengar på obestämd tid. För det finns ingen amorteringsplan på kommunens lån. Det man istället gör är att köpa ränteswappar, som hitintills kostat kommunens medborgare drygt 112 miljoner kronor. Westerwikspartiet motsätter sig med bestämdhet denna typ av spekulation.

Jag förstår inte att kommunalrådet kan säga att jag är kritisk mot kommunens hantering och att mina påståenden skulle iinehålla faktafel, för det är inte sant. De fakta och siffror jag använder mig av har jag hämtat från kommunala handlingar, så det får jag verkligen hoppas att det som står stämmer.

Som ordförande för Gunnebo Folkets Hus är jag tacksam att vi blev den samlingslokal som fick behålla sitt kommunala driftsbidrag, men att det sänktes kan jag inte förstå, när alla våra fasta avgifter höjs år efter år. Föreningen har de senaste tio åren haft 143 800 kronor, men med det nya rättvisa systemet så blev det 128 298 kronor. Föreningen har tillsammans med kommunen 1999 och 2004 genomfört två större underhåll för att minska sina driftskostnader, med gott resultat.

Jag är också ordförande för Gunnebo Idrottsförening, där jag tillsammans med övriga i styrelsen kämpar för föreningens fortsatta existens. Föreningen har nämligen i dagarna fått besked om att kommunen kommer att sänka kommunbidraget från 260 000 kronor till 100 000 kronor. Styrelsens ambition är att föreningen skall leva vidare. För det vore olyckligt om vi skall tvingas att lägga ned verksamheten, nu när idrottsföreningen fyller 90 år nästa år.

Läs mer om