Kulturen bör komma fler till del

Även om det finns de som rynkar pĂ„ nĂ€san Ă„t kultur, sĂ„ omfattar kulturen, idrotten, trossamfund och olika former av engagemang i civilsamhĂ€llet lejonparten av oss samhĂ€llsmedborgare. De flesta av oss ser pĂ„ tv, lyssnar pĂ„ radio eller böcker, lĂ€ser och gĂ„r pĂ„ bio. SĂ„ mĂ„nga som tre miljoner svenskar Ă€r medlemmar i olika sorts idrottsföreningar.

"Kultur-Sverige genomgÄr nu en lugn transformation för att lÀgga tyngd pÄ de breda frÄgorna sÄsom ökad tillgÀnglighet till kultur", skriver M-debattörerna.

"Kultur-Sverige genomgÄr nu en lugn transformation för att lÀgga tyngd pÄ de breda frÄgorna sÄsom ökad tillgÀnglighet till kultur", skriver M-debattörerna.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Debatt2024-02-23 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Efter valet mötte Tidöpartierna, dĂ€r Moderaterna har kulturministerposten, ett eftersatt kulturomrĂ„de – ett resultat av Ă„tta Ă„rs vĂ€nsterregeringar ledda av S och MP. För att bara nĂ€mna nĂ„gra exempel Ă€r mĂ„nga av landets kulturhistoriska byggnader i behov av renovering; förĂ€ndrade förutsĂ€ttningar för film-, spel- och dataspelsindustrin var i stor utstrĂ€ckning ignorerade; och med tanke pĂ„ Rysslands krigsföring mot Ukraina har ocksĂ„ en medvetenhet samt beredskap kring museers beredskap för att skydda sina samlingar i hĂ€ndelse av krig i bredare omfattning saknats.

Moderaterna har fÄtt göra en rivstart pÄ Kulturdepartementet. Hittills har flera nya utredningar presenterats inom olika omrÄden sÄsom film, Public service, tidskriftsstöd samt nationella minoriteter. Dessa ihop med utredningen om kultursamverkansmodellen, som har stor pÄverkan pÄ vilka satsningar vi hÀr i Kalmar lÀn vill se inom kulturen i och med att det samfinansieras mellan stat och region, har alla en gemensam grund i att se över hur statens stöd kan göra största möjliga nytta.

En sÀrskild satsning nu under 2024 kommer inrikta sig pÄ bevarandet och skyddet av vÄrt gemensamma kulturarv. Fornminnen, vÀrdefulla byggnader och kulturlandskapet ska göras mer tillgÀngligt samt kulturfastigheternas underhÄll prioriteras. Ett av de mest pÄkostade exemplen pÄ det senare Àr renoveringen av Operan i Stockholm.

Ett arbete Àr ocksÄ igÄng för att ta fram en kulturkanon. NÀr detta gjordes i Danmark för snart 20 Är sedan lyftes de frÀmsta danska verken fram, bÄde historiska och nutida, inom sju olika kategorier: arkitektur, design, bildkonst, teater, litteratur, film och musik. Vi ser fram emot nÄgot liknande i Sverige. Och vi moderater har Àven bÄde regionalt och kommunalt hÀr i Kalmar lÀn lyft frÄgan, men utan gehör frÄn vÀnsterpartierna i majoritet. Det Àr ocksÄ i sammanhanget viktigt att framhÀva de kulturella och kreativa branschernas roll för tillvÀxt och jobb samt inte minst export.

Till vissa partiers förtret minskas nu bidragen till studieförbunden för att bÄde komma till bukt med det omfattande fusk och oordningen som rÄtt i flera, dock ej alla, förbund. Regeringen ökar istÀllet bidragen till folkhögskolorna för att de ska kunna erbjuda fler kurser som leder till jobb. Moderaterna hÀr i Kalmar lÀn trÀffar ocksÄ bÄde studieförbund och folkhögskolorna löpande för att diskutera dessa frÄgor.

I Region Kalmar lÀn pÄgÄr förutom arbetet med kultursamverkansmodellen som till viss del sker i samspel med grannlÀnen, bÄde arbetet med en ny kulturplan liksom en ny skolkulturstrategi. DÀrför trÀffar vi moderater mÄnga av lÀnets museer, konsthallar, kulturinkubatorer, kulturutövare och andra kulturverksamheter för att fÄnga upp det majoritetspartierna bommat. Arbetet med att införa ett införa ett nationellt kultur- och fritidskort för att frÀmja barn och ungas möjlighet till kreativt skapande och meningsfull fritid Àr i full gÄng, vilket passar oss hÀr i Kalmar lÀn som hand i handske dÄ den kommande kulturplanen sÀtter just barn och unga i fokus.

Kultur-Sverige genomgĂ„r nu en lugn transformation för att lĂ€gga tyngd pĂ„ de breda frĂ„gorna sĂ„som ökad tillgĂ€nglighet till kultur, men ocksĂ„ hur fler kan livnĂ€ra sig pĂ„ exempelvis sin konst och dĂ€r de tidigare vĂ€nsterpartiernas politiska pekpinnar avskaffas för att pĂ„ riktigt efterleva ”armlĂ€ngds avstĂ„nd”. Det skapar sĂ„klart en viss irritation hos framförallt S, men de fĂ„r vackert vĂ€nja sig vid att bli ett parti i mĂ€ngden – Ă€ven inom kulturen.