Tidningen Vision nr 3 2017 har granskat löneläget inom några av de bristyrken som finns inom landsting och regioner. En grupp som granskats är medicinska sekreterare där bristen är akut och där det är svårt att rekrytera nya medarbetare.
När man tittat på löneutvecklingen de senaste fem åren (2011–2016) för medicinska sekreterare inom de 21 landstingen och regionerna hamnar Landstinget i Kalmar län på en delad sistaplats. Löneutvecklingen har här varit tolv procent på fem år, det vill säga 2,4 procent i genomsnitt. Detta kan jämföras med våra grannar i väster, Region Kronoberg, som var bäst i klassen i undersökningen. Där har löneutvecklingen istället varit 17 procent under samma period, 3,4 procent i genomsnittlig löneökning.
Undersökningen har även tittat närmare på medellönerna inom respektive landsting och region. Här hamnar Landstinget i Kalmar län på plats 14 av 21 med en medellön på 25 067 kr. Fortsätter vi jämförelsen med Region Kronoberg så hamnar de på plats 2 med 25 840 kr i medellön. Rikssnittet ligger på 25 299 kr i medellön.
Att lönerna, trots bristen på arbetskraft, inte ökar i högre takt menar Lena Hensvik, forskare i nationalekonomi, till stor del beror på bristande konkurrens då det finns så pass få arbetsgivare på marknaden. Men vi kan se att bristen på medicinska sekreterare ökar och kommer fortsätta öka framöver och därför, menar vi, är det hög tid för även Landstinget i Kalmar län att höja löneökningstakten precis som Region Kronoberg och flera andra landsting och regioner redan har gjort.
Enligt en undersökning som vi i Vision gjorde i november förra året kommer ungefär en femtedel av de medicinska sekreterare som arbetar inom Landstinget i Kalmar län uppnå pensionsålder inom en femårsperiod. Samtidigt säger 17 av 21 landsting och regioner i Tidningen Visions undersökning att det är svårt eller mycket svårt att rekrytera medicinska sekreterare redan i dag. Christer Bergqvist, verksamhetschef på Myndigheten för yrkeshögskolan, säger att det finns potential att öka antalet utbildningsplatser ännu mer, trots att man precis beslutat om en ökning av platserna. Allt tyder alltså på fortsatt hård konkurrens om de medicinska sekreterarna.
Till den nu pågående löneöversynen har vi fått information från Landstingsledningen om att gruppen medicinska sekreterare är en av de personalgrupper i landstinget som man under de närmaste åren särskilt kommer satsa på, och att det är ett långsiktigt arbete. Vision håller med om att det här är ett arbete som behöver fortsätta på lång sikt, men det krävs att satsningarna börjar redan nu. Nu när det centrala löneavtalet är klart och den lokala löneprocessen är i full gång ser vi i Vision fram emot att se vad satsningen som Landstinget i Kalmar län utlovat kommer innebära för våra medicinska sekreterare.