Lägre skatt ger fler serverhallar

Energi. Ett ogynnsamt skatteklimat får Sverige att halka efter i den globala konkurrensen om serverhallarna, skriver Mattias Johansson Bäckström (SD).

Energi. Ett ogynnsamt skatteklimat får Sverige att halka efter i den globala konkurrensen om serverhallarna, skriver Mattias Johansson Bäckström (SD).

Foto: Susanne Lindholm / TT

Debatt2015-05-23 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fenomen som molnbaserade tjänster och våra sociala mönster i den digitala världen bidrar till utvecklingen mot ständigt ökade behov av lagringskapacitet för den digitala industrin. Den digitala industrin kräver IT-infrastruktur för att tillgodose detta och bedömningar görs att det kommer att etableras närmare 200 nya serverhallar med ett effektbehov om två MW eller mer innan år 2020 i Europa.

Bland länderna i Europa har Sverige många konkurrensfördelar som gör det lämpligt för etablering av serverhallar just här. Vårt kalla klimat, goda tillgång på utbildad personal, en bra internetinfrastruktur med stor kapacitet, solida geologiska förhållanden och en stabil kraftförsörjning gör att vi står oss väl i en internationell jämförelse. Trots detta så har Sverige svårt att hävda sig i den internationella konkurrensen.

En betydande del av denna industris kostnader består av kostnader för energi och energiskatt. Vilket även är främsta skälet som hindrar tillväxten för denna näring i Sverige. I Sverige omfattas serverhallar av normalskattenivån i den svenska skattelagstiftningen, vilket innebär att energiskatten uppgår till 29,4 öre/kWh i stora delar av Sverige och 19,4 öre/kWh för vissa kommuner i Norrland. Vilket kan jämföras med de 0,5 öre/kWh som den energiintensiva industrin betalar i Sverige.

Alla våra nordiska grannländer har en betydligt lägre energiskatt i jämförelse med Sverige. Flera länder såsom Finland, Danmark och Holland har redan genomfört förändringar i sin energibeskattning och beskattar numera serverhallar på samma sätt som sin basindustri. Även Storbritannien och Irland är på väg att göra det, vilket stärker deras konkurrenskraft.

I Sverige avvaktar istället regeringen och under den tid man väntar händer mycket. Sverige har redan förlorat ett antal etableringar och riskerar att förlora ännu fler under den tiden man funderar. Bara under de senaste månaderna så har ett flertal nyetableringar aviserats. Apple kommer bygga serverhallar för 16 miljarder kronor i både Danmark och Irland, Fujitsu aviserade två nya serverhallar och andra aktörer en handfull mindre i 100-miljonersklassen bara den efterföljande månaden.

Sverige har idag ett stort överskott av elenergi och som kommer att bli allt större den närmsta tiden. Detta överskott av elenergi som har subventionerats av svenska elkonsumenter exporteras idag, vilket kunde ha använts till serverhallar i Sverige och således nya arbetstillfällen.

För Sverigedemokraterna vore det en mer rimlig ordning att kombinera Sveriges goda konkurrenskraft med en rättvis beskattning som skapar lika villkor för konkurrens. Därför föreslår Sverigedemokraterna att serverhallar ska beskattas på samma sätt som vår energiintensiva industri. Något som kan bana väg för etableringar av nya serverhallar i Sverige till förmån för jobb och tillväxt.

Läs mer om