Länsstyrelsen motor för länet

Länsstyrelsen. Stefan Carlsson blickar tillbaka på sina tre år som landshövding.

Länsstyrelsen. Stefan Carlsson blickar tillbaka på sina tre år som landshövding.

Foto: Anders Steiner

Debatt2015-04-04 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För tre år sedan kom jag som landshövding till Kalmar län, det är nu halvtid i mitt förordnande. Det har varit tre spännande år. Kalmar län är fantastiskt! Kustläget och de rika och unika natur- och kulturmiljöerna ger möjligheter till ett gott liv, till försörjning, boende och fritidsaktiviteter. Det goda samarbetsklimatet mellan länets kommuner, regionförbund, landsting, näringsliv och länsstyrelse kring länets utvecklingsfrågor tycker jag också är oerhört glädjande. Vi jobbar tillsammans och det vinner alla på.

Men länet har också, med sin geografi och sin demografi, stora utmaningar. Det är långsträckt och glesbefolkat, medelåldern är hög. De höga natur- och kulturvärdena i kombination med de här utmaningarna ställer stora krav på Länsstyrelsen när det gäller sammanvägningar mellan olika samhällsmål. Ett exempel är vindkraft, där samhällsmålet om ökad andel förnybar energi ofta ställs mot målen om bevarande av hotade arter. Ren och förnybar energi ställs i avvägningarna mot havsörnar, fladdermöss och skogshöns. Ett annat exempel är Östersjön och de gröna näringarnas utveckling. Här ställs den svåra övergödningsproblematiken mot lantbrukares möjligheter att utöka djurhållningen för att utvecklas och överleva på en konkurrensutsatt marknad.

Utefter den långa havskusten i länet finns viljan att bygga bostäder. Det genererar många planer med frågeställningar och tolkningar kring strandskyddet. Att erbjuda attraktiva bostäder, gärna i strandnära lägen, ses i många av länets kommuner som näst intill avgörande för att locka nya invånare till Kalmar län.

Planer inom riksintresse för kulturmiljö framförallt i länets medeltidsstäder, exempelvis Västervik, generar ställningstaganden kring hänsyn till de kulturhistoriskt värdefulla miljöerna i samband med stadsförnyelse och ny användning av befintliga, historiska byggnader.

Länsstyrelsen har ett dubbelt uppdrag. Dels ska vi tillståndspröva och utöva tillsyn, dels ska vi främja länets utveckling. Vi ställs varje dag inför utmaningen att sammanväga olika samhällsintressen i långsiktigt hållbara beslut. Diskussionerna är ständigt pågående, både i de enskilda ärendena och principiellt. Detta är både krävande för våra medarbetare, chefer och ledning. Men också stimulerande.

Ganska snart efter att jag tillträtt som landshövding hade jag min målbild för länsstyrelsen klar: Vi ska vara rättssäkra, tillgängliga och öppna för dialog. Vi ska uppfattas som en kompetent, service- och kundorienterad organisation.

Genom att aktivt och tidigt ta del i samtal med kommunerna, länets företagare och andra myndigheter vill jag att vi ska vara en naturlig resurs och en motor i Kalmar läns utveckling. Jag är övertygad om att en tidig dialog både i ärenden och principiella frågor är det mest resurseffektiva för samhället.

Jag ser fram emot de kommande tre åren och avslutar med att önska er alla en Glad Påsk.

Läs mer om